EU slaagt nog niet in afschaffen van beschermingsconstructies

Een poging van de Europese Unie om ‘gifpillen’ en andere beschermingsconstructies tegen vijandige overnames af te schaffen is voorlopig mislukt. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.

‘Gifpillen’ zijn speciale aandelen die bedrijven uitgeven aan bevriende relaties om vijandige overnames te voorkomen. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, probeert al jaren een einde te maken aan dat soort constructies. Die kunnen ook worden gebruikt tegen speculatieve beleggers (hedgefondsen).

In 2004 werd overeenstemming bereikt over de Europese overnamerichtlijn. Die was bedoeld om concurrentie te vergroten en om de Europese economie sterker te maken. Er werd bijna twintig jaar gediscussieerd over de richtlijn.

In een vandaag verschenen rapport stelt de Europese Commissie dat het aantal landen dat de richtlijn implementeert „op een manier die protectionistisch lijkt, onverwachts groot is”. Er was destijds al veel verzet tegen de richtlijn van enkele lidstaten, met name Duitsland. Om toch overeenstemming te bereiken werd een voorstel van toenmalig eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) afgezwakt, tot diens ongenoegen.

Landen kregen veel vrijheid bij het implementeren van de richtlijn. Zo mochten ze zelf weten of ze bedrijven verplichten toestemming te vragen aan de aandeelhouders voor het gebruik van een gifpil. Een herziening van de richtlijn was gepland voor 2011. De Europese Commissie wil dat nu mogelijk eerder gaan doen.