Eindelijk een Oscar voor Martin Scorsese

Bij de 79-ste uitreiking van de Oscars won Scorseses snoeiharde gangsterdrama The Departed.

Hij versloeg de gedoodverfde winnaar Babel.

De aankomst van artiesten bij de 79-ste Oscaruitreiking, met in het roze: Penelope Cruz. Foto AP Spanish actress Penelope Cruz, center nominated for an Oscar for best actress in a leading role for her work in 'Volver,' poses for photographers as she arrives for the 79th Academy Awards on the red carpet outside the Kodak Theatre in Los Angeles Sunday, Feb. 25, 2007. (AP Photo/Damian Dovarganes)
De aankomst van artiesten bij de 79-ste Oscaruitreiking, met in het roze: Penelope Cruz. Foto AP Spanish actress Penelope Cruz, center nominated for an Oscar for best actress in a leading role for her work in 'Volver,' poses for photographers as she arrives for the 79th Academy Awards on the red carpet outside the Kodak Theatre in Los Angeles Sunday, Feb. 25, 2007. (AP Photo/Damian Dovarganes) Associated Press

„Willen jullie nog even de enveloppe nakijken’’, grapte Martin Scorsese toen zijn naam weer klonk. Scorsese, die zes keer eerder voor de regie-Oscar genomineerd werd, maar het met klassiekers als Raging Bull en Goodfellas toch altijd moest afleggen tegen anderen, kreeg zondagnacht zijn eerste Oscar als regisseur. Zijn gangsterfilm The Departed verzilverde in Los Angeles vier van de vijf nominaties, naast die voor beste regisseur ook die voor beste film, en was daarmee de grote winnaar van het 79-ste Oscargala.

De snoeiharde, bijna opera-achtige thriller The Departed won zondagnacht in het Kodak Theater verder in de categorieën montage en bewerkt scenario – de film is een remake van Infernal Affairs van Hongkong regisseur Andy Lau. De vooraf als grootste rivaal ingeschatte Babel van Alejandro González Iñárritu kwam niet verder dan één Oscar uit zeven nominaties: voor beste muziek.

In aantallen uitgedrukt was Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno) van de Mexicaan Guillermo del Toro met drie Oscars de verrassende tweede. De fantastische vertelling over een meisje dat tijdens de Spaanse burgeroorlog kennismaakt met een wereld vol wonderwezens won onder meer voor art direction en camerawerk.

Drie films wonnen elk twee Oscars. De Oscar voor het beste originele scenario was voor Michael Arndt, voor Little Miss Sunshine. Voor zijn rol als ranzige, verslaafde opa in die film kreeg Alan Arkin de Oscar voor de beste bijrol. De beste vrouwelijke bijrol was die van Jennifer Hudson in Dreamgirls, de film die ook een Oscar voor de beste soundmix kreeg. An Inconvenient Truth, het bevlogen milieucollege van oud-vicepresident Al Gore, verfilmd door Davis Guggenheim, kreeg ook twee Oscars: voor beste documentaire en beste song, van Melissa Etheridge.

Het was tekenend voor de tamme presentatie van het Oscargala 2007 dat Al Gore de aardigste grapjes maakte – allemaal verwijzingen naar zijn misgelopen presidentschap en naar een eventuele nieuwe kandidatuur. Presentatrice Ellen DeGeneres wandelde veel door de zaal, maar wist geen lachsalvo’s aan het publiek te ontlokken. Dat lukte Helen Mirren wel, die, zoals alom verwacht, werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als koningin Elizabeth in The Queen.

Mirren liep naar de microfoon met een oorbel in de ene hand en een tasje in de andere en dankte de koningin: „Vijftig jaar lang heeft zij haar waardigheid, haar plichtsbesef en haar kapsel behouden.’’ Zo werd Mirren (61), in een laag uitgesneden Christian Lacroix-jurk, een van de oudste actrices die ooit deze Oscar won. Modecommentatoren die de aankomst op de rode loper bekeken, waren vol lof over Mirrens jurk: „Stunning.”

Beste acteur was, al evenmin verrassend, Forest Whitaker die zichzelf voor The Last King of Scotland transformeerde tot de voormalige dictator van Oeganda, Idi Amin. Hij sprak een diep doorvoeld dankwoord uit over de band tussen acteurs en publiek.

De Duitser Florian Henckel von Donnersmarck won de Oscar voor beste buitenlandse film met Das Leben der Anderen. In de studio van Film 1, de commerciële zender die het gala op de Nederlandse televisie bracht, hief presentator René Mioch het glas met actrice Carice van Houten, de vriendin van Sebastian Koch die de hoofdrol speelt in Das Leben der Anderen. „Op de Duitsers!’’

Lees over de dresscode op de rode loper in de column van Aaf op pagina 31. Op pagina 7: hoe de Oscar voor Al Gore’s documentaire de geruchten voedt dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

    • Bas Blokker