Egypte wil haren van Ramses II terug

Egypte heeft vorige week een diplomatiek verzoekschrift naar de Franse regering gestuurd waarin het een spoedige teruggave eist van de haren van de mummie van Ramses II. De lokken werden in november op internet aangeboden door een in Grenoble gevestigde postbode, vervolgens in beslaggenomen door de politie en overgebracht naar een officieel depot voor culturele goederen in Parijs.

De mummie van Farao Ramses II wordt bewaard in het museum te Caïro. Hij werd dertig jaar geleden naar Frankrijk gestuurd om te achterhalen welke duistere kwaal hem had aangevreten. De mummie werd na onderzoek teruggestuurd naar Egypte.

De verkoper wilde voor de lokken minimaal 2000 euro ontvangen. Hij zei dat zijn in 2001 overleden vader had meegewerkt aan het onderzoek naar de mummie en hem enkele relieken had nagelaten. Hij wist zeker dat de haren legaal aan zijn vader waren geschonken.

(AFP)