`Effect liberalisering postmarkt niet groot`

HOOFDDORP. De gevolgen van de liberalisering van de Europese postmarkt per 1 januari 2008 zullen voor de Nederlandse postactiviteiten van TNT financieel gezien geen grote gevolgen hebben. Dat zei TNT-topman Peter Bakker gisteren in een toelichting op de jaarcijfers. Het voormalige staatsbedrijf ziet de volumes al enige tijd dalen door de toegenomen concurrentie en het gebruik van internet, waarbij e-mail de traditionele brief vervangt. Volgens Bakker is al 55 procent van de Nederlandse postmarkt geliberaliseerd. ”De concurrenten hebben al veel mogelijkheden”, aldus Bakker. ”We verwachten een jaarlijkse daling van de volumes in Nederland met 3 tot 4 procent”, aldus de topman. De liberalisering van de Europese postmarkt biedt tegelijk kansen voor het post- en expressbedrijf van TNT in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. ”Maar dan moet er wel sprake zijn van een open speelveld”, aldus Bakker. TNT vindt dat er daarvan nog geen sprake is. Wat Bakker betreft moet de Europese postmarkt dan ook nog niet worden geliberaliseerd als de kansen niet voor iedereen gelijk zijn.