Eerste boer kon slecht tegen melk

rotterdam, 27 febr. De eerste landbouwers in Europa dronken ca. 7.000 jaar geleden nog niet veel melk. Dit concludeert een internationaal team van genetici uit de analyse van DNA dat is geïsoleerd uit botten van negen individuen uit die tijd, uit Duitsland, Hongarije en Rusland. Geen van allen beschikten ze over de genvariant die volwassenen in staat stelt om melk te verteren. De bevinding wijst erop dat de melk van de geiten die al rondliepen op de eerste boerderijen niet rauw werd gedronken, maar hooguit tot kaas werd verwerkt. Dit onderzoek beslist ook een oude wetenschappelijke vete. Die vete betreft de vraag of de melktolerantie (lactosetolerantie) zich onder de prehistorische bevolking verspreidde dankzij de veeteelt, of dat die veeteelt juist werd toegepast door volkeren die al eerder tolerant waren. Het vandaag in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) gepubliceerde onderzoek wijst duidelijk op het eerste.