Drievoudige ring supernova verklaard

Rotterdam 27 febr. Nieuw onderzoek aan de ster die precies twintig jaar geleden explodeerde in de Grote Magelhaense Wolk, een buur van ons melkwegstelsel, bevestigt dat deze ster eerder een begeleider had. Dat concluderen Thomas Morris en Philipp Podsiadlowski, van de universiteit van Oxford in Engeland in het wetenschapsblad Science (23 februari). Onderzoekers hebben zich jarenlang het hoofd gebroken over de drie ringen die na de explosie rond supernova 1987A werden ontdekt - gas dat al lang vóór de explosie door de ster moest zijn uitgestoten en er nu door werd verlicht. Sommigen meenden dat het opslokken van een begeleider hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Morris en Podsiadlowski hebben dit proces van samensmelting nu met behulp van een driedimensionaal computermodel nagerekend en gevonden dat het inderdaad keurig de waargenomen ringen rond SN 1987A kan verklaren. Het opslokproces zou zo`n 20.000 jaar vóór de explosie hebben plaatsgevonden en een paar eeuwen hebben geduurd.