Doet ’ie het of doet ’ie het niet?

Met een Oscar voor zijn film, een boek op komst en een lobby voor de Nobelprijs, lijkt Gore’s campagne voor het Witte Huis al begonnen.

Maar doet hij wel mee?

De druk op Al Gore zal na zondagavond bijzonder groot worden. Nu hij met de film An Inconvenient Truth, over het broeikaseffect, een Oscar won in de categorie beste documentaire, is Gore voor veel Democraten de ideale kandidaat om in 2008, acht jaar na zijn minieme en omstreden nederlaag tegen George W. Bush in 2000, alsnog het Amerikaanse presidentschap in de wacht te slepen.

„Als hij mee doet zal ik hem zeker steunen”, vatte oud-president Jimmy Carter gisteren – vóór de Oscar-uitreiking – het sentiment in zijn partij samen. Carter zei evenwel te betwijfelen of Gore zal deelnemen. „Maar ik vind dat hij het moet doen.”

De Oscar-uitreiking zat vol verwijzingen naar Gore’s mogelijke kandidatuur, hij genoot zichtbaar van het spel. Vroeg in de avond verscheen hij samen met Leonardo DiCaprio op het podium om een aantal milieumaatregelen van de organisatoren van het Oscar-spektakel bekend te maken. Aangespoord door DiCaprio („So, Mr. Gore, we’ve got a big crowd out here, a bigger one at home. Anything you want to announce?”) sprak Gore tot algehele hilariteit de presidentiële woorden: „My fellow Americans”, om te vervolgen: „Ik grijp deze gelegenheid aan om hier en nu formeel mijn plannen aan te kondigen om...”, waarop het orkest inzette en Gore overstemde, waarna deze gearmd met DiCaprio lachend het podium verliet.

Maar meer dan een spel werd het niet. Bij andere gelegenheden zegt Gore steeds dat hij belangrijkere zaken aan zijn hoofd heeft – zoals de opwarming van de aarde. In The Tenessean, een krant in zijn woonplaats Nashville, in Tennessee, zei hij zondag dat er slechts één procent kans is dat hij ooit nog aan verkiezingen meedoet.

Maar politieke insiders in Washington zeggen dát hij al meedoet aan de Democratische race voor ‘2008’: met een verfijnde campagne die hem het komende halfjaar in beeld houdt zonder zich met dagelijkse politiek bezig te houden.

Het programma ziet er als volgt uit. Eerst publiceert hij in mei een boek, The Assault on Reason, waarin Gore het verschijnsel aan de kaak stelt dat beleidsbeslissingen in de VS steeds minder worden gebaseerd op feiten: een verwijzing naar de oorlog in Irak (waar Gore altijd tegen was) en Bush’ trage erkenning van het broeikaseffect. In de zomer zal hij wekenlang in het nieuws zijn als organisator van ‘Live Earth’. Naar het voorbeeld van ‘Live Aid’ vragen daarin ruim honderd bekende popacts in concerten op alle continenten aandacht voor het broeikaseffect. En in het najaar zal openlijk worden gelobbyd voor Gore’s kandidatuur voor de Nobelprijs voor de Vrede, die hem zou toekomen voor, alweer, zijn strijd tegen de opwarming van de aarde.

Het idee zou zijn dat de officiële Democratische kandidaten elkaar intussen zozeer naar beneden halen dat Gore de onvermijdelijke gegadigde van zijn partij wordt. De Democraten hebben door de impopulaire oorlog in Irak in decennia niet zo’n goede kans gehad op het Witte Huis gehad. Toch blijkt uit onderzoek dat voor Hillary Clinton en Barack Obama niet vaststaat of ze kunnen winnen: Amerikanen kiezen liever geen vrouw of zwarte als president.

En de twee hadden vorige week – elf maanden voordat de Democraten hun gegadigde aanwijzen – al hun eerste openlijke ruzie. Een jarenlange steunpilaar van de Clintons, mediamagnaat David Geffen, die nu voor Obama is, noemde het „verontrustend” dat Bill en Hillary „zo gemakkelijk liegen”. Hillary eiste excuses van Obama, Obama weigerde, Hillary stelde een nieuwe eis – zo ging dat enkele dagen door.

Het zijn ideale ontwikkelingen voor een kandidatuur van Al Gore: de man die het in 2000 niet haalde (onverdiend volgens velen), maar die nu, een Oscar rijker en uitgegroeid tot kandidaat voor de Nobelprijs, zich niet meer zal verlagen tot dat soort kleine politiek. Zo willen zijn strategen dat hij oogt, en tot nu toe loopt het plan op rolletjes.

Bekijk het optreden van Gore tijdens de Oscaruitreiking via:http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6396109.stm

    • Tom-Jan Meeus