‘Doelpunt van AZ werd onterecht goedgekeurd’

Scheidsrechter Jan Wegereef had zondag de gelijkmaker van AZ in het duel met Ajax niet goed mogen keuren. Dat zei Jaap Uilenberg, coördinator scheidsrechterszaken van de voetbalbond KNVB, gisteren tegen het persbureau ANP.

„Er is inderdaad sprake van een overtreding op doelman Maarten Stekelenburg”, vindt Uilenberg. „Demy de Zeeuw glijdt met gestrekt been door op de doelman. Dat had bestraft moeten worden met een vrije trap voor Ajax. Vanuit de positie van de scheidsrechter was de overtreding echter moeilijk waarneembaar. De assistent-scheidsrechter gaf ook geen ander advies.”

Uilenberg staat wel achter de beslissing om Edgar Davids met twee gele kaarten van het veld te sturen. „Bij de eerste gele kaart gaat het om de onbesuisde wijze van inkomen. Deze prent was op zijn plaats. Het feit of een speler al dan niet wordt geraakt, is in deze niet van belang. Bij de tweede kaart onderbreekt Davids met een overtreding een veelbelovende aanval. Een gele kaart dus.”

Na het duel tussen de nummer twee en drie in de eredivisie ontstond zondagmiddag heel wat commotie. Ajax-trainer Henk ten Cate had heel wat opmerkingen over de scheidsrechter en stelde zelfs dat zijn team niet had gelijkgespeeld tegen AZ, maar met 2-1 had verloren van ‘FC Wegereef’. „Hij was gewoon heel erg slecht vandaag”, zei Ten Cate zondag over Wegereef, „en zijn assistenten trouwens ook.”

Ook AZ-trainer Louis van Gaal was het tijdens de wedstrijd niet altijd eens met de beslissingen van Wegereef, maar hij onthield zich na de wedstrijd van commentaar. „De scheidsrechterscommissie is er om de arbiters te beoordelen.”

De scheidsrechters liggen de laatste maanden wel vaker onder vuur door trainers en voetballers. Ook Feyenoord-trainer Erwin Koeman beklaagde zich zondag over een strafschop die werd toegekend aan ADO Den Haag na een vermeende handsbal van Feyenoord-verdediger Andre Bahia. „Het is niet de eerste keer dat we dit voorhebben met Luinge”, aldus Koeman na de wedstrijd.

Ook voor Vitesse-trainer Aad de Mos was scheidsrechter Ben Haverkort de boosdoener na de met 3-1 verloren wedstrijd tegen RKC Waalwijk. De Mos was boos omdat Vitesse-speler Anduele Pryor met twee gele kaarten „totaal onnodig” van het veld werd gestuurd.