Bijval van Kamer voor ABN Amro

ABN Amro krijgt steun van de Tweede Kamer in het gevecht tegen het speculatieve beleggingsfonds TCI, dat eist dat de bank zichzelf opsplitst of verkoopt.

De Kamer houdt in april een hoorzitting over speculatieve beleggingsfondsen (hedgefondsen) en investeringsmaatschappijen (private equity). Diverse Kamerleden hebben kritiek geleverd op de werkwijze van deze fondsen en maatschappijen, die zeer actief zijn op de Nederlandse markt. Zo ligt industrieconcern Stork al een jaar onder vuur van twee hedgefondsen die een strategiewijziging willen en werden ook supermarktconcern Ahold en technologiebedrijf ASMI met deze agressieve beleggers geconfronteerd.

De hoorzitting komt er op voordracht van Kamerlid Ewout Irrgang van de SP, die de hoorzitting overigens al drie weken geleden aanvroeg. Volgens Irrgang laten de affaires rond Stork en ABN zien dat de macht van aandeelhouders te ver is doorgeschoten. Hij wil deze macht inperken en pleit ervoor dat werknemers meer invloed krijgen en een aantal commissarissen mogen benoemen.

Kamerlid Staf Depla (PvdA) zei vanmorgen zich af te vragen of aandeelhouders niet te eenzijdig de macht hebben gekregen. Hij pleitte voor meer ‘tegenmacht’ voor werknemers.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uitte gisteren stevige kritiek op president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Wellink zei zaterdag in deze krant dat de actie van TCI te ver gaat. Volgens de VEB had Wellink zijn mond moeten houden omdat TCI geen regels heeft geschonden. De vereniging heeft een klacht ingediend bij de raad van commissarissen van de centrale bank.

chaperonne: pagina 11

Gesprek Irrgang: pagina 11