7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

La Pulcinella

Almere, Rietmeent 36Telefoon (036) 531 50 55Keuken open 17.00-22.00 uur, ma. geslotenItaliaans, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 26,00 euro Aan het water

De groenten en kruiden komen zoveel mogelijk uit de eigen moestuin, terwijl de mozzarella en ricotta in de eigen kaasmakerij worden gemaakt. Al 25 jaar aan de top qua Italiaanse keuken in Almere. De klassiek Italiaanse inrichting is van de buitenkant niet meteen zichtbaar. Voortreffelijke pasta’s voorafgaand aan supermals kalfsvlees is het ideale diner. Vanzelfsprekend zijn er ook goede pizza’s.

goed | Lekker gegeten, we moesten wel even wachten, maar er is een bar naast de keuken. Voorgerecht was de mozzarella en die vond ik wat minder (te hard). Hoofdgerecht de biefstuk van de haas (met gorgonzola saus) en die was super, heel zacht. (21-01-2007 M. B. te Amsterdam)

goed | Een leuk tentje waar je erg lekker eten krijgt voorgeschoteld. Ik had een goed stuk vlees met salade, groenten en aardappels. Inclusief zelfgebakken brood waren we met z’n tweetjes minder dan 40 euro kwijt. (27-08-2006 H. E. te Amsterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 MUZIEK/BEELD

Ensemble MAE

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Entree: 15 euro. Inl: www.paradiso.nl; www.ensemble-mae.com

In het programma New Narratives presenteert Ensemble MAE ‘nieuwe vertellingen’ met muziek en beeldprojecties. Programma: The Secrets of Mexuality (Felipe Waller/Martha Colburn); Blind Dreamers (Yannis Kyriakides); Interim (Arnoud Noordegraaf); Helen Barbara (David Dramm/David Lammers); El Camino (Luiz Henrique Yudo). Vooraf is een werk te zien van de Noorse videokunstenaar HC Gilje, na het ensemble is er een optreden van HC Gilje met geluidskunstenaar Justin Bennett, die met microscopische beelden en geluiden werken.

3 DISCUSSIE

Liefde is mijn verslaving

Leiden: Café Buddhas, Botermarkt 20. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.sciencecafeleiden.nl

Science Café Leiden staat vanavond in het teken van de liefde. Het verloop van een chemische reactie is afhankelijk van de intrinsieke eigenschappen en concentraties van de reagerende bestanddelen, een geschikt milieu en de eventuele aanwezigheid van positief werkende katalysatoren. Aan het woord is Focko Rommerts, verbonden aan de medische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met experimenten, interessante feiten en voldoende ruimte voor discussie, zal hij de biochemische kant van de liefde beschouwen.

4 LEZING

China: grenzen aan de groei?

Maastricht: Aula Minderbroedersberg 4-6. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.sg.unimaas.nl

Spreker: Dr. E. Vermeer, historicus en sinoloog. Al meer dan vijfentwintig jaar groeit de Chinese economie met tien procent per jaar. Wat zijn de drijvende krachten? De efficiencyverhogingen door de overgang van plan- naar markteconomie en door deelname aan het vrije internationale handelsverkeer zijn maar een gedeeltelijke verklaring. Vermeer gaat op zoek naar andere institutionele factoren, zoals overheidsbeleid, technologische vooruitgang en arbeidsmoraal.

5 DANS

MERG van Leine & Roebana

Utrecht: Stadsschouwburg. Aanvang: 20.00u. Res: 030-2302023.

MERG is een ode aan de liefde, uitgevoerd door een internationale cast van dansers, zangers en musici waaronder barokensemble The Locke Consort en de zangeressen Claron McFadden, Helena Rasker en Nicola Wemyss. Componisten als Monteverdi en Luzzaschi gebruikten rond 1600 in hun werk vrijmoedige teksten over het liefdesleven. Leine & Roebana laten deze teksten opnieuw tot leven komen: in de taal van de muziek en die van het lichaam.

6 FILM

Notes on a Scandal

In 11 steden: Zie: www.bios.nl

Perfect gecaste acteursfilm. Judi Dench en Cate Blanchett mogen schitteren in dit psychologisch drama over twee leraressen op een middelbare school van bedenkelijk allooi. Dench speelt de oudere, sarcastische Barbara, die als een baksteen valt voor de charmes van nieuwkomer Sheba (Blanchett). Via de dagboekaantekeningen van Barbara volgen we de ontwikkeling in hun verhouding. Maar die aantekeningen blijken drastisch te verschillen van de werkelijke situatie. Regie: Richard Eyre, Groot-Brittannië, 2006, 92 minuten. Met: Judi Dench, Cate Blanchett, Bill Nighy, Andrew Simpson.

7 THEATER

Rouw siert Elektra

Rotterdam: Schouwburg. Aanvang: 19.30u. Res/inl: 010-4118110.

Toneelgroep Amsterdam herneemt Eugene O’Neills familiedrama Rouw siert Electra, een Amerikaanse variant op de oud-Griekse mythe: vrouw vermoordt man, kinderen nemen wraak. Regisseur Ivo van Hove presenteert het verhaal met een grote verscheidenheid aan krachtige beelden. De spelers zijn goed op dreef, met name Halina Reijn, die voor haar titelrol werd genomineerd voor de Theo d’Or. Hans Kesting speelt een dubbelrol als echtgenoot én minnaar.