6.000 Talibaan-krijgers klaar voor de aanval

Wat gebeurde er afgelopen week rond de Nederlandse missie in Uruzgan? De NAVO blijft vragen om extra troepen tegen de verwachte Talibaan-aanval.

De Britten zijn het wachten op steun van de andere NAVO-landen moe. Londen zendt 1.400 extra militairen naar Zuid-Afghanistan. Ook Australië stuurt 450 tot 500 extra militairen, zo werd deze week bekend. Nu heeft Australië 550 militairen in het gebied. Ook Denemarken overweegt het contingent met 400 tot 450 militairen uit te breiden.

Al deze bewegingen komen aan de vooravond van het alom verwachte ‘lente-offensief’ van de Talibaan in Zuid- en Oost-Afghanistan. De propagandaoorlog daaromheen is al ruimschoots begonnen. De militair leider van de Talibaan, Mullah Dadullah, kondigde in een interview met Al Jazeera aan dat 6.000 krijgers wachten, totdat de eerste sneeuw smelt en zij zich makkelijker door het land kunnen bewegen. De opstandelingen zouden ook over nieuwe wapens beschikken, waarmee helikopters neergehaald kunnen worden. Een woordvoerder van de NAVO in Kabul bevestigde dat er concentraties Talibaan-strijders zijn waargenomen in de zuidelijke provincies Uruzgan, Kandahar, Helmand, en de westelijke provincies Farah en Ghor.

De aanhoudende druk, vooral van Amerikaanse zijde, om de NAVO-landen die nu hun troepen hebben gestationeerd in het relatief rustige noorden en westen van Afghanistan, te bewegen deze naar het zuiden en oosten over te plaatsen, heeft tot nu toe weinig uitgehaald. In Berlijn ontstond deze week enige politieke opschudding. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Steve Hadley opperde de indeling van de NAVO-missie ISAF in vier zones op te heffen. Onder één centraal commando kan makkelijker met troepen worden geschoven, liet hij weten. Maar Duitsland, dat troepen in het noorden heeft, voelt niets voor het idee. Frankrijk, Spanje en Italië evenmin.

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, deze week op bezoek in Afghanistan, moest eerder al Italië en Canada, landen die nu troepen bijdragen, ervan overtuigen deze niet terug te halen. In Italië was de inzet in Afghanistan oorzaak van een kabinetscrisis. In Canada hebben de oppositionele Liberalen aangekondigd dat ze in 2009, als ze de verkiezingen winnen, de troepen terughalen. Dat de Canadezen bij de strijd in ‘hun’ provincie Kandahar op weinig steun van de bondgenoten kunnen rekenen, is in het Canadees politiek debat een van de argumenten.

Canadese militairen werden deze week voor het eerst in het hart van de stad Kandahar aangevallen, met raketten. Bij Herat sneuvelde een Spaanse soldaat door een bom, in Helmand vond een Brit de dood, in Kunar kwam een Amerikaan om, in Khost blies een als dokter verklede zelfmoordterrorist zichzelf op in een ziekenhuis. De Talibaan namen vorige week het stadje Bakwa in de zuidoostelijke provincie Farah in, maar gaven het op toen het Afghaanse regeringsleger er aan kwam.

De Nederlanders in Uruzgan hadden wederom een relatief rustige week. Zondag reed een Nederlandse terreinwagen nabij Tarin Kowt op een mijn, er vielen geen gewonden. Vier Afghanen die deze week waren gearresteerd omdat ze zich verdacht ophielden bij de Nederlandse basis in Deh Rawood, zijn na verhoor vrijgelaten.

De nieuwe minister van Defensie, Van Middelkoop, moet nu eerst nagaan wat de missie in Uruzgan eigenlijk kost. Dat zal hem wat hoofdbrekens kosten. De missie staat voor 500 miljoen euro over twee jaar in de boeken. Maar veel wijst erop dat de kosten hoger liggen, onder meer door onverwachte slijtage van materieel en veelvuldig gebruik van munitie.

    • Raymond van den Boogaard