Zeeuwse vissers moeten omscholen

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en, indirect, voor de Eerste Kamer. Wat is er besloten en wat willen de drie grootste partijen? Vandaag Zeeland.

Wat willen de grote partijen in Zeeland?

Het CDA wil dat alle ziekenhuislocaties, inclusief satellieten, blijven bestaan. Het CDA is voor een tweede kerncentrale in Zeeland en voor het behoud van alle treinstations. De partij is tegen ontpoldering. De partij wil de (amateur)kunst en hoogwaardige architectuur bevorderen. Ze ijvert voor gratis openbaar vervoer op de open monumentendagen.

De PvdA wil één Zeeuwse VVV om het toerisme krachtig te promoten. Ze wil vissers helpen die wegens de teruglopende werkgelegenheid moeten omscholen. De partij ijvert voor een besloten residentiële (provinciale) inrichting voor jongeren met zwaardere gedragsproblemen en voor een opvangcentrum voor zwerfjongeren. De PvdA is voor de aanleg van een tunnel bij Sluiskil en voor een goederenspoorweg oostelijk van het Kanaal Gent-Terneuzen. Tegen kernenergie.

De VVD wil de infrastructuur voor binnenvaartschepen verbeteren. De partij wijst er op dat één schip gemiddeld even veel goederen kan vervoeren als ‘2 kilometer vachtwagens’. De VVD pleit voor ondersteuning van alternatieve methoden voor visserij en kweek. Ze wil het ‘dagtoerisme’ bevorderen door het aanbod te vergroten. Ze wijst daarbij onder meer op het voetbalmuseum. De VVD is voor een tweede kerncentrale in de gemeente Borsele. De weg Goes-Zelzate (B) moet vierbaans worden, inclusief een vierbaans tunnel bij Sluiskil.

Eerdere afleveringen van de serie op nrc.nl/binnenland