Xin nen kuaile

big.jpgGelukkig nieuwjaar, nog. Het Chinese nieuwjaarsfeest begon vorig weekend al, maar de festiviteiten gaan altijd een week of twee door. Kijk hier ook op het blog van collega-correspondent Bettine Vriesekoop in China.

Ik keek gisteren in Chinatown naar de parades (zijn ze dol op, New Yorkers, parades) en kwam ook terecht bij de varkensrace. Biggetjes renden over straat, toeschouwers gingen uit hun dak.

Niet dat het typisch Chinees was, vertelde een ABC-vriendin me (American-born Chinese). Maar vorig jaar was het jaar van de hond en toen besloot iemand een hondenrace te houden. Dit jaar is het het jaar van het gouden varken, dus…

Komend jaar het jaar van de rat. Dat hoeft in New York niet zo’n probleem te zijn, kijk hier maar op Youtube. Dat was namelijk ‘groot nieuws’ deze week (ik verzin het niet, het haalde zelfs de Financial Times). In een Kentucky Fried Cicken-vestiging in Greenwich Village liepen na sluitingstijd minstens tien ratten rond.

Maar goed, het jaar daarna zitten we aan het jaar van het rund. Dan krijgen we toch echt het jaar van de tijger en later weer de draak.

    • Freek Staps