WK baan na val niet in gevaar voor Bos

Wereldkampioen sprint Theo Bos kwam afgelopen weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Manchester zwaar ten val. Maar de wereldkampioenschappen in Palma de Mallorca (29 maart-1 april) komen voor hem niet in gevaar.

De wereldkampioen was zaterdag de snelste in de kwalificaties voor het sprinttoernooi maar kwam in de eerste ronde in botsing met de Duitser Michael Seidenbecher. Aanvankelijk werd gevreesd voor een botbreuk in de schouder, maar de schade bleek mee te vallen. Wel werd Bos voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij keerde terug met een forse zwelling op de schouder en een gehavende huid door een aantal splinters.

Een maand voor de WK won de Nederlands ploeg van bondscoach Peter Pieters in Manchester opnieuw het landenklassement. Dat gebeurde dankzij overwinningen van de koppels Peter Schep/Jens Mouris (koppelkoers) en Yvonne Hijgenaar/Willy Kanis (teamsprint).

Hijgenaar was zaterdag ook goed voor zilver op de 500 meter tijdrit, vrijdag al was er brons voor Tim Veldt op de kilometer tijdrit. Manchester was de laatste van vier weekeinden waarin wereldbekerwedstrijden werden gehouden. In het landenklassement hield Nederland Duitsland en Groot-Brittannië achter zich. „Het zegt in ieder geval dat we in de breedte sterk gepresteerd hebben deze winter. We scoren bovendien op alle onderdelen”, legde teammanager Piet de Wit uit.

Hijgenaar en Kanis hebben goede vooruitzichten op een medaille bij de WK op het voor vrouwen nieuwe onderdeel teamsprint. Het Nederlandse duo won in Manchester de derde van de vier wereldbekerwedstrijden.

Hijgenaar moest zaterdag op de 500 meter tijdrit bovendien alleen Victoria Pendleton voor zich dulden, de Britse baanrenster die voor eigen publiek drie gouden medailles won. (ANP)