Watersnood in Bolivia

Boliviaanse kinderen zwemmen naast hun ondergelopen huis in een buitenwijk van Trinidad, hoofdstad van de provincie Beni. De stad wordt mogelijk ontruimd. Foto Reuters Children swim next to their flooded house in the outskirts of Trinidad, Beni, some 400 km (248 miles) northeast of La Paz, February 25, 2007. The most devastating floods to hit Bolivia in 25 years have killed at least 35 people, destroyed thousands of homes, and mangled crops and roads throughout much of the South American nation. Most of the sparsely populated Beni province, which is roughly the size of the United Kingdom, is under water. ' REUTERS/David Mercado (BOLIVIA) REUTERS

Het noordoosten van Bolivia is getroffen door overstromingen die de Verenigde Naties omschrijven als „de meest verwoestende ramp in het land ooit”. Zeker 35 mensen zijn inmiddels omgekomen door de watersnood, veroorzaakt door maandenlange zware regenval. Tienduizenden anderen hebben hun huizen moeten verlaten. Velen van hen behoren tot de arme indianenbevolking.

Volgens meteorologen is de belangrijkste oorzaak van de overstromingen het El Niño-effect, een incidentele extreme temperatuurstijging van het kustwater in de Stille Oceaan. De linkse president Evo Morales verwijt geïndustrialiseerde landen „die het milieu vervuilen en het weer veranderen” de natuurramp te hebben veroorzaakt. De invloed van het broeikaseffect op El Niño is niet bewezen, maar wordt wel waarschijnlijk geacht. In 1997 veroorzaakte El Niño ernstige droogte in delen van Azië en Australië.

Noodhulp uit onder meer Venezuela en de VS heeft het land inmiddels bereikt. Transport naar de getroffen gebieden gaat moeizaam wegens ondergelopen wegen en een tekort aan helikopters. De Boliviaanse regering bereidt ondertussen een evacuatie voor van de 90.000 bewoners van de stad Trinidad in de vrijwel geheel ondergelopen provincie Beni. Het water staat tot de rand van de dijk die de stad beschermt.

In Beni zijn zeker 22.000 stuks vee verdronken. In de landbouwprovincie Santa Cruz is 20 procent van de vruchtbare grond weggespoeld. Op het overgrote deel werd soja verbouwd, het belangrijkste exportproduct van Bolivia. (Reuters, BBC)