Vijf clubs vechten tegen degradatie

ADO, Excelsior, RKC, Heracles en Willem II proberen degradatie en de nacompetitie te ontlopen. Die strijd lijkt spannender te gaan worden dan die om het kampioenschap.

Met nog acht speelronden te gaan, ligt de strijd tegen degradatie in de eredivisie voetbal nog volledig open. Met amper 15 punten en drie zeges uit 26 wedstrijden start ADO Den Haag met de slechtste uitgangspositie. De club van trainer Lex Schoenmaker rekent vooral op de van Wolfsburg overgenomen spits Rick Hoogendorp die na de winterstop in vier duels al drie keer scoorde.

Met de extra druk van de verhuizing naar een nieuw stadion speelt ADO nog maar drie keer in het vertrouwde Zuiderpark: tegen Sparta, Roda JC en Groningen. ADO reist nog naar directe concurrenten Heracles en Excelsior en heeft verder nog uitduels bij Vitesse, Heerenveen en NEC.

Nummer 17 Excelsior lijkt een mirakel nodig te hebben om rechtstreekse degradatie of nacompetitie te ontlopen. De kleinste club uit de eredivisie teert nog steeds op de uitstekende competitiestart, met 16 punten uit 14 duels. Maar van de laatste twaalf wedstrijden gingen er elf verloren. Alleen bij Ajax werd een onverwacht punt gesprokkeld. Gistermiddag verloor Excelsior thuis kansloos met 2-0 van NAC. Bovendien moet de Rotterdamse club het tot april nog zien te redden zonder zijn beste speler, de naar Feyenoord vertrekkende Luigi Bruins.

Door het kleine budget kon trainer Ton Lokhoff geen nieuwe aankopen doen. Excelsior ontvangt op Woudestein bovendien nog PSV en AZ, maar ook directe concurrenten ADO en RKC. De club uit Kralingen reist nog naar Vitesse, NEC, Roda JC en rechtstreekse concurrent Heracles, op de voorlaatste speeldag.

RKC Waalwijk, de nummer zestien met twee punten voorsprong op Excelsior en vier op ADO, onderging in de winterstop wel een gedaanteverwisseling. De nieuwe trainer Mark Wotte trok zeven spelers aan, zodat de club maar besloot om een nieuwe elftalfoto te laten maken. Met dat nieuwe team ontvangt RKC nog Roda JC, Ajax en Willem II. RKC heeft nog vijf uitduels voor de kiezen: PSV, Heerenveen, AZ, Excelsior en Sparta. Het vernieuwde RKC won zijn laatste twee thuiswedstrijden, tegen Heracles en gisteren tegen Vitesse. De nieuwelingen, zoals de Ajax-huurling Jan Vertonghen, behoorden tot de uitblinkers. De Belg maakte de 1-1 nadat Danko Lazovic met zijn zestiende van het seizoen Vitesse op voorsprong had gebracht. Vertonghen scoorde ook al in de gewonnen wedstrijd tegen Heracles.

Die club uit Almelo staat nog één puntje boven RKC op de ‘veilige’ vijftiende plaats. In de laatste drie duels kwam het team van Ruud Brood niet tot scoren, al leverde dat zaterdag wel een punt op uit bij Sparta. Heracles heeft het sowieso moeilijk om de weg naar doel te vinden. Met twintig doelpunten uit 26 duels is de club de minst productieve selectie van de eredivisie. Het miste geruime tijd de Braziliaanse spits Everton, al goed voor acht doelpunten, met een blessure. Hij maakte in de tweede helft op het Kasteel zijn rentree. Heracles ontvangt op het Almelose kunstgras nog ADO, AZ, Feyenoord en Excelsior en speelt nog uit bij NAC, Ajax, FC Twente en Roda JC.

Sparta lijkt de doelstelling om de dertiende plaats te behalen waar te maken. Het heeft 28 punten, dertien meer dan hekkensluiter ADO en ook zes meer dan naaste achtervolger Willem II. Van de clubs die nog moeten vrezen beginnen de c;ub uit Tilburg met de beste papieren aan de strijd om ook volgend jaar deel uit maken van de eredivisie. De selectie van Dennis van Wijk heeft het vooral in de verdediging lastig: 55 tegendoelpunten, dat zijn er nog drie meer dan Excelsior, dat seizoen nog geen enkele keer ‘de nul kon houden’. Willem II, dat zaterdag een punt behaalde in de lastige uitwedstrijd bij FC Twente, heeft als extra voordeel dat het nog vijf keer in Tilburg mag aantreden: tegen Sparta, FC Groningen, NEC, Heerenveen en Ajax. De tricolores reizen nog naar Feyenoord, Utrecht en en naar RKC.