TXU voor 34 miljard naar investeerders

Het record voor de grootste overname ooit door een financiële partij is opnieuw gebroken. KKR en Texas Pacific Group kopen voor 44 miljard dollar (34 miljard euro) het Amerikaanse energieconcern TXU.

Het Texaanse bedrijf heeft vannacht met de overname door de twee private-equityfondsen ingestemd. In de overnamesom zijn 12 miljard dollar aan schulden inbegrepen.

Ongebruikelijk aan de overname is dat de twee investeerders en de bij de aankoop betrokken zakenbank Goldman Sachs vooraf contact opgenomen hebben met twee invloedrijke milieuorganisaties. Aan hen hebben de financiële partijen toegezegd af te zien van de bouw van acht van de elf nieuwe op kolen gestookte energiecentrales die TXU aangekondigd had. Die plannen waren omstreden.

Overheden in de staten Oregon en Arizona hebben volgens onderzoeker Wall Street Access de afgelopen jaren overnames van energiebedrijven afgekeurd omdat die te weinig zouden bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Investeerders KKR en Texas Pacific Group waren bij beide missers betrokken. KKR kocht in 2004 wel een ander Texaans energiebedrijf. Een jaar later werd het verkocht voor 8 miljard dollar, zes keer zoveel als de investering bedroeg.

Het recordbedrag voor TXU onderstreept de toegenomen koopkracht van grote investeringsmaatschappijen. Volgens cijfers van persbureau Bloomberg hebben private-equityinvesteerders vorig jaar wereldwijd voor meer dan 700 miljard dollar aan overnames aangekondigd. Exclusief de Texaanse overname staat dat bedrag voor dit jaar tot nu toe op 50 miljard dollar. Investeringsmaatschappijen krijgen hun geld voornamelijk van pensioenfondsen, verzekeraars en banken. Een groot deel van de overnames wordt gefinancierd met geleend geld. De kritiek op dit type overnames groeit omdat aandeelhouders, werknemers en regionale economieën niet altijd profiteren.

TXU heeft 2,2 miljoen klanten en belangen in kolenmijnen en een kerncentrale. Het energiebedrijf is in de staat Texas zowel de grootste producent als verkoper van energie en krijgt veel kritiek wegens recente prijsverhogingen. Nergens in de VS is de energiemarkt de laatste vijf jaar zo gedereguleerd als in Texas.

Het bedrijf uit Dallas voorkwam in 2002 na mislukte expansiepogingen in Groot-Brittannië en Australië een faillissement. Daarna concentreerde het zich op de Texaanse markt en het aandeel herstelde zich van een dieptepunt van 5 dollar tot ruim 60 dollar afgelopen vrijdag. De overnamesom ligt daar 10 dollar per aandeel boven.