Terugkeer van de slijterijwijn

Jaren geleden werkte ik op spuugafstand van een grote slijterijketen. Iedere keer dat ik er mijn neus in de schappen stak, kwam heel schichtig vanuit het magazijn de bedrijfsleider toegesneld. Niet uit interesse in een nieuwe klant, noch de behoefte hebbend iemand aan een mooie wijn te helpen, maar – naar ik later begreep – uit angst om in dat magazijn betrapt te worden.

Als hij binnen de straal van je reukvermogen trad, kwam je een schrale alcoholkegel vermengd met de geur van zware shag tegemoet. ’s Ochtends, ’s middags, het maakte hem niets uit, hij dronk zich door z’n eigen voorraden heen. De klanten die hij nog had, dankte hij aan het feit dat er in de wijde omgeving geen enkel fatsoenlijk alternatief was.

Deze ervaring dreef mij destijds steeds meer richting de betere wijnwinkels. Waar mensen werkten die je met hun verhalen meenamen op een lange reis langs grote chateaus en wijnvelden. Mensen met vakkennis, die mij de lekkerste wijnen lieten proeven. Hierdoor kwam ik voor mijn wijn zelden tot nooit meer in supermarkten of slijterijen.

Per toeval stapte ik afgelopen zaterdag voor het eerst sinds tijden een Dirck III slijterij binnen. Tussen de schappen met stoffige en hoog opgestapelde flessen wijn, schiet ik een medewerker aan voor advies. Volslagen tegen mijn verwachting in begint de man een lang verhaal over ‘zijn’ soms onbekende, vaak nieuwe, maar vooral heerlijke wijnen. Ik sta perplex, dit verwachtte ik hier niet. Een winkel waar ik nooit kwam, een man met zoveel gevoel en passie voor zijn product. Een half uur later sta ik buiten met een fles Santa Rita 120, aangeschaft voor zes euro. Volgens de vriendelijke meneer een limited release, gemaakt van de drie grote C’s: Cabernet Sauvignon, Carménère en Cabernet Franc. Volgens mij een grote commerciële wijn uit de Rapel Vallei in Chili, die ik vanwege zijn niet-unieke karakter zelf niet gauw zou aanschaffen.

Thuis bleek hij echter goed te passen bij vers stokbrood met Spaanse droge worst en oude kaas. Lekker zwart fruit, dropjes, licht hout en een klein bittertje ontdekte ik in deze rijke wijn. Een heerlijk advies uit onverwachte hoek. The return of the supermarktslijterij?

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl www.santarita.com www.dirck.nl

    • Cuno van 't Hoff