Tenniscircus van bedrog trekt verder

Richard Krajicek en blessures lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het voormalige servicekanon gaf als oud-prof op voor een wedstrijd of trok zich terug. Een elleboogblessure maakte in 2003 een eind aan zijn carrière. De Amerikaan Andre Agassi liet zich in 1996 spottend uit over zijn Nederlandse collega. „Krajicek raakt al geblesseerd als hij alleen al aan tennis denkt”, stelde de voormalige nummer één van de wereld.

Als toernooidirecteur van het World Tennis Tournament heeft Krajicek de laatste twee edities, maar liefst 23 spelers zien wegvallen. In 2006 volgde ene afzegging zo snel op de andere dat een nieuwe spottende oneliner snel gemaakt was: „De tennissers raken al geblesseerd als Krajicek alleen nog maar aan ze denkt.”

In de aanloop naar de 34ste editie van het ABN Amro-toernooi kon Krajicek niets anders doen dan angstvallig zijn telefoon en e-mail in de gaten houden. Ook nu kon hij het tij niet keren. De Nederlander probeerde zich groot te houden door keer op keer te stellen dat afzeggingen nu eenmaal bij tennis horen. Maar toen Lleyton Hewitt ook nog eens op het laatste moment verstek liet gaan was de imagoschade niet meer te repareren. Tijdens het toernooi kreeg Krajicek verder te maken met de opgave van Bob en Mike Bryan. Deze Amerikaanse tennistweeling had het dubbelspel in Ahoy naar een hoger plan moeten tillen.

Vandaag beginnen drie nieuwe ‘voorbereidingstoernooien’ voordat het Amerikaanse hardcourtcircuit echt begint, in Indian Wells. Afzeggers als Baghdatis, Söderling en Björkman staan in Dubai in het schema; Hewitt, Henman en de broertjes Bryan worden in Las Vegas nu weer aangekondigd als publiekstrekkers. Spelen ze ook echt? Voor de commercie wordt het publiek zolang mogelijk in spanning gehouden.

Wie is nu schuldig aan dit circus van bedrog? Toernooidirecteuren wijzen met de vinger naar spelers, en andersom. Maatregelen worden niet of nauwelijks genomen. Beide partijen hebben elkaar te hard nodig. In een strijd om de verdeling van de vele euro’s jagen zij elkaar over de kling. Krajicek weet als geen ander hoe het voelt te moeten spelen met een lichaam dat eigenlijk niet verder kan.

Koen Greven

    • Koen Greven