Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van de vijfdelige natuurserie Erlebnis Erde: Planet earth) met aandacht voor de enorme ijsvlaktes in het noorden en het zuiden van onze planeet. Enkele diersoorten slagen erin de extreme omstandigheden te trotseren. IJsberen (foto) krijgen te maken met klimaatverandering en moeten steeds verder zwemmen om prooien te vinden. Ze vallen zelfs walrussen aan. ARD, 20.15-21.00u. Foto ARD ARD/WDR PLANET ERDE II. Staffel Teil 1/5 Eiswelten Von Alastair Fothergill und Vanessa Berlowitz, am Montag (26.02.07) um 20.15 Uhr im Ersten. Ein EisbŠr attaktiert ein Walro§, einen gefŠhrlicher Gegner, der Ÿber eine Tonne wiegen kann und Šu§ert wehrhaft ist. © WDR/BBC/Nikita Ovsyanikov, honorarfrei - Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter WDR-Sendung und bei Nennung "Bild: WDR/BBC/Nikita Ovsyanikov (S2). WDR-Pressestelle/Fotoredaktion 0221 220 -2408 oder -4405 Fax -8471 mail fotoredaktion@wdr.de opwarming van de aarde smeltende ijskappen WDR/BBC

actualiteiten

Netwerk. Gesprek met een Nederlandse bergbeklimmer en getuige van een schietpartij vorig jaar september van Chinese grenstroepen in het Himalaya-gebergte op een groep vluchtelingen uit Tibet. Daarbij kwam minimaal één Tibetaan om het leven. Een van de bergbeklimmers filmde de executie. Verder aandacht voor het vertrouwen van Nederlanders in het regeerakkoord. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Onder meer aandacht voor een Nederlands stel dat tijdens een vakantie in Amerika één en twee maanden in de gevangenis heeft gezeten omdat het door ziekte met een verlopen visum bij de Mexicaanse grens kwam. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Hitlers Berg. Over de opbloei en teloorgang van de Obersalzberg in nazi-Duitsland en het onderaardse bunker- en tunnelcomplex. Meer dan 1.000 dagen van zijn heerschappij bracht Adolf Hitler op de Obersalzberg bij Berchtesgaden door. Van een privévakantiewoning groeide dit complex uit tot het machtscentrum van het Derde Rijk. Eind april 1945 legden bommenwerpers van de Royal Air Force het bolwerk binnen enkele minuten in de as. Michael Kloft kreeg toegang tot het honderden meters lange wijdvertakte tunnellabyrint. Hij filmde er ruimtes die voor het grote publiek ontoegankelijk zijn. België 2, 20.50-21.40u.

Der Gotteskrieger und seine Frau. Doris Glück leerde in 1987 de Egyptenaar Reda Seyam kennen. In 1994 vertrokken Seyam en Doris naar Bosnië, om er de moslims te helpen. Na enige tijd ontdekt Doris dat de hulporganisatie een dekmantel was. Na de aanslagen in 2001 komt Doris erachter in welke kringen zij jarenlang verkeerd heeft. ARD, 21.00-21.45u.

Dokument: Een leeg nest. Slot van een tweeluik over de 21-jarige Surinaamse Angelique die het syndroom van Down heeft en graag op zichzelf wil gaan wonen. Ned.2, 22.50-23.40u.

VPRO’s Import: Afghan ladies driving school. Reportage over de rijlessen en rij-examen van Afghaanse vrouwen. De rijschool van mijnheer Mamozai is de eerste rijschool in Kabul waar zowel mannen als vrouwen leren autorijden. Eigenlijk zijn de instructeurs van mening dat vrouwen helemaal niet zouden moeten rijden, omdat dit duivels is. Het rij-examen wordt afgenomen door mannen. Ned.2, 23.40-0.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met Maureen du Toit die het programma Liefde op het tweede gezicht presenteert, een datingshow voor mensen met een verminking of handicap. Verder een gesprek met leden van de theatergroep Hotel Modern over hun voorstelling Kamp over leven en dood in het vernietigingskamp Auschwitz. En de nieuwe cd Alles waar ik nooit aan begon van Van Dik Hout. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. De Rotterdamse dichter en auteur Jules Deelder vertelt over zijn cd Deelder Rhythm en zijn boek Deelder lacht. Ook te gast Yvonne van Hertum, oprichtster van de website stopkindersex.nu, een site die mannen opspoort die – via het web – onder een valse identiteit contact zoeken met kinderen. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Riddles Of The Dead: Titanic’s Ghosts. Drie families trachten hun voorouders die met de Titanic, het schip dat tijdens zijn eerste reis in 1912 verging na een aanvaring met een ijsberg, ondergingen op te sporen. Met behulp van DNA-technieken proberen wetenschappers slachtoffers van de ramp te identificeren. National Geographic, 18.00-19.00u.

Journeys to the bottom of the sea: Pandora’s secrets. Aflevering in een serie over onderwaterarcheologie. De HMS Pandora moest in 1791 de muiters van de Bounty gevangen nemen. Nadat veertien muiters waren overmeesterd, voer het schip zijn ondergang tegemoet. BBC2, 20.00-20.30u.

Megastructures: Sears Tower. Reportage over de Sears Tower, het hoogste gebouw van Noord-Amerika. Ontdek hoe het gebouw in elkaar zit, hoe nukkig het kan zijn en wat erbij komt kijken om zo’n bouwtechnisch huzarenstuk af te leveren. National Geographic, 20.00-21.00u.

film

Film 2007. Vanavond o.a. aandacht voor de Oscar-uitreiking; Nicholas Cage over Ghost rider en Hilary Swank over Freedom writers. BBC1, 0.05-0.35u.

consument

Radar. Aandacht voor het Indicatieprotocol voor de kraamzorg waardoor pasgeborenen slechts 44 uur kraamzorg, verdeeld over een aantal dagen, krijgen. Veel te weinig, roepen moeders maar ook de kraamverzorging vindt het te weinig. En aandacht voor de problemen rondom het aanvragen van een DigiD, de aangifte van belastingen via het digitale loket. Ned.1, 20.30-21.10u.