TCI: stabiliteit ABN Amro niet aantasten

De financiële stabiliteit van ABN Amro mag niet in gevaar komen na, bijvoorbeeld, opsplitsing van de bank. Dat zei het Britse opkopersfonds TCI (The Children’s Investment Fund) gisteren in een korte verklaring. TCI is voorstander van splitsing.

TCI, dat circa 1 procent van de aandelen van ABN Amro bezit, reageerde daarmee op de uitspraken van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, zaterdag in deze krant. Wellink zei dat de brief van het investeringsfonds van vorige week, waarin het vraagt om een opsplitsing of verkoop van ABN Amro, een brug te ver is voor de centrale bank. „De brief van TCI ademt de sfeer van: je zoekt maar uit wat je gaat verkopen, maar de centen stuur je naar ons toe.” De centrale bank moet als toezichthouder voor de financiële sector wettelijk een ontheffing van geen bezwaar afgeven als een partij een belang van meer dan 10 procent in een bank wil kopen.

Topman Rijkman Groenink van ABN Amro zei zaterdag dat vier of vijf andere speculanten de actie van TCI steunen. Deze fondsen zouden ieder ook een belang van rond de 1 procent hebben opgebouwd. Om welke fondsen het gaat is nog onbekend. De fondsen mogen los van elkaar niet alsnog meer dan 10 procent kopen en dan samenwerken zonder dat zij de verklaring van geen bezwaar hebben. „Als wij signalen krijgen dat dit toch het geval is, zullen wij dit met alle tot onze beschikking staande middelen onderzoeken”, aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank vanmorgen.

Het speculatieve beleggingsfonds vindt dat de bank sinds het aantreden van Groenink in 2000 een „verschrikkelijk slecht rendement” heeft geleverd. Het opsplitsen van de bank of een verkoop zou aandeelhouders een betere prijs opleveren, aldus TCI.

De eenregelige reactie van het fonds is de eerste sinds het de brief verstuurde. „In een reactie op de zorgen van De Nederlandsche Bank laten wij weten dat het proces van de strategische herziening op een ordelijke manier moet verlopen, die geen negatieve impact heeft op de financiële stabiliteit van de bank”, schrijft TCI.

De nieuwe minister van Financiën, Wouter Bos, laat de zaak over aan Wellink. Een woordvoerder van het ministerie zei vanmorgen dat de ontwikkelingen rond ABN Amro een „zaak zijn voor de toezichthouder”. Hij wilde geen commentaar geven op de uitlatingen van Wellink of de brief van TCI.

Op de effectenbeurs hadden de woorden van Wellink effect. Het aandeel ABN Amro stond vanmorgen op een verlies van 1,5 procent en kostte 27,52 euro. Beleggers namen hun winst en denken wellicht dat het plan van TCI door de centrale bank zal worden tegengehouden. ABN steeg vorige week enkele euro’s na de brief van TCI.