Super(markt)wijn

Deze week neem ik eindelijk eens de stapel kookboeken door die zich de afgelopen maanden op mijn bureau heeft gevormd. Met alle boeken die uitgevers mij sturen, vrienden en collega’s mij in handen drukken en ik zelf ‘niet kan laten liggen’ gaat zoiets hard. Harder soms dan ik kan bijhouden. Terwijl veel van die nieuwe boeken het toch echt verdienen om besproken te worden.

De Supermarktwijngids 2007 van Nicolaas Klei, zij het geen kook- maar een wijnboek, valt in de eerste categorie; uitgeverij Podium stuurde hem al op toen ik die van 2006 nog niet eens uit had.

De nieuwste Klei (op de flap staat een citaat van Jan Kuitenbrouwer waarin hij ‘De Klei’ een huishoudwoord noemt – zoals De Baedeker of De Larousse) is dunner dan zijn voorganger. Fijn, want die nam wel erg veel plek in in mijn boodschappentas. Terwijl hij dit jaar toch, op verzoek van vele lezers, een beoordeling van wijnen uit Wereldwinkels en Fair Trade Shops bevat. Echt veel lekkers zit daar trouwens niet bij. Wat jammer is, want een eurootje meer betalen voor fatsoenlijke druivenplukomstandigheden zou mij als wijnconsument een heel prettig gevoel geven. Maar dan wil ik niet gestraft worden met vieze wijn. Zouden eerlijke handel en goede smaak juist niet samen moeten gaan?

Elk jaar weer leuk aan De nieuwe Klei vind ik het opzoeken van oude bekenden. Wijnen die ik vroeger dronk en nu niet meer (Beamonte Navarra, bij Albert Heijn, brrr, als ik nog denk aan al dat hout), wijnen waar Nicolaas wel voor omfietst en ik niet (Domaine Bassac, bij de Natuurwinkel) en de wijn waar de gids en ik allebei al jaren enthousiast over zijn (Chateau Tapie, ook bij AH, fijne huiswijn in zuinige tijden).

Ook vermeldenswaardig is dat het papier een stuk fijner aanvoelt dan in vorige Klei’s, wat dan weer niet geldt voor het bijgesloten gratis boekje Slavink & Chardonnay. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de geestige briefwisseling tussen Nicolaas en Sylvia Witteman.Die twee stellen elkaar, ter lering ende vermaak van de lezer, een aantal nijpende vragen. Over kaasfondue en of daar rosé in kan, over vlees dichtschroeien en dure sjiek-de-friemelwijn. Uitgangspunt: ‘Lekkere wijn is lekker bij bijna alles, vieze wijn bij niks’

Het recept van vandaag komt niet uit de Supermarktwijngids, noch uit Slavink & Chardonnay. Het is niet eens een recept, je zou het eerste hulp bij tegenvallende wijn kunnen noemen.

Nodig:

1 fles tegenvallende rode wijn (met echt vieze wijn kun je maar een ding doen: door de gootsteen spoelen)

Schenk de fles leeg in een wijde pan en breng de wijn aan de kook, en laat hem inkoken tot een derde van de hoeveelheid. Laat afkoelen en schenk de vloeistof in een schoon flesje met schroefdop of desnoods een jampotje. Je kunt de ingekookte wijn heel lang bewaren en in kleine doses gebruiken voor tomatensauzen en dergelijke.

Janneke Vreugdenhil

Voor welke supermarktwijn fiets jij om? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil