Staking Guinee ten einde, Conté belooft weer premier

Vakbondsleiders in het West-Afrikaanse land Guinee hebben gisteren het einde aangekondigd van een landelijke staking die meer dan twee weken duurde. De geplaagde president Lansana Conté heeft – opnieuw – beloofd een nieuwe premier aan te stellen; een eis van de vakbonden. Het parlement weigerde vrijdag om de noodtoestand in het land nog eens te verlengen.

Vakbondsleiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hebben vijf kandidaten voorgesteld aan Conté. Dat zei Rabiatou Serah Diallo, een van de twee voornaamste vakbondleiders in Guinee. De bedoeling is dat de president een keuze maakt uit die vijf. In januari kwam een 18 dagen durende landelijke staking tot een eind nadat Conté had beloofd om de macht deels over te dragen aan een nieuwe premier. Maar de toen door Conté aangewezen Eugène Camara werd door de vakorganisaties resoluut afgewezen; hij zou te dicht bij de president staan. Guinee heeft sinds april vorig jaar geen premier nadat Conté de vorige ontsloeg.

De voormalige Nigeriaanse militaire leider Ibrahim Babangida is de afgelopen weken nauw betrokken geweest bij het doorbreken van de impasse in de gesprekken tussen de vakorganisaties en Conté, die in 1984 met een coup aan de macht kwam. Zaterdagavond laat zei Conté tegen Babangida dat hij bereid was een nieuwe premier aan te stellen en vroeg hij zijn tegenstanders om een lijstje namen.

Babangida, tot twee maanden geleden nog in de running als presidentskandidaat in eigen land, is intermediair namens ECOWAS, de economische organisatie van West-Afrikaanse staten.

De andere vakbondsleider, Ibrahima Fofana, kondigde aan dat maandag een „dag van gebed” zou zijn, gewijd aan de doden die zijn gevallen in het gewelddadig neergeslagen protest tijdens de staking. Een lokale mensenrechtenorganisatie meldde eerder dat vanaf januari 120 doden zijn gevallen. De meesten zijn neergeschoten door veiligheidstroepen; het Guinese leger schiet met scherp op demonstranten. (AP, AFP)