SP: ‘Weg met regenten’

SP voerde zondag campagne vanuit Land van Ooit Foto WFA WFA13:SP VERKIEZINGSCAMPAGNE:AMSTERDAM;24FEB2007- Foto man geniet van een bekertje SP-soep op het Buikslotermeerplein. Verkiezingscampagne Provincialestaten van de SP winkelcentrum boven 't IJ op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. WFA/jvdh/str. Rein van Zanen WFA
SP voerde zondag campagne vanuit Land van Ooit Foto WFA WFA13:SP VERKIEZINGSCAMPAGNE:AMSTERDAM;24FEB2007- Foto man geniet van een bekertje SP-soep op het Buikslotermeerplein. Verkiezingscampagne Provincialestaten van de SP winkelcentrum boven 't IJ op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. WFA/jvdh/str. Rein van Zanen WFA WFA

Eigenlijk is de SP tegen de Eerste Kamer. Maar de SP, nu de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, is ook pragmatisch. „De Eerste Kamer is er, we gaan hem dus ook gebruiken!” Tiny Cox, fractievoorzitter in de Senaat, hamerde gisteren bij de start van het slotoffensief van de SP in het verregende Land van Ooit op het belang van de komende Statenverkiezingen voor zijn partij.

Andere partijen mogen de Eerste Kamer graag aanduiden als ‘chambre de reflection’. Of zeggen dat de Senaat, omdat deze niet rechtstreeks wordt gekozen (maar door de leden van Provinciale Staten), niet „het politieke primaat” heeft. De SP ziet dat een slag anders. In de Eerste Kamer oefenen volksvertegenwoordigers macht uit, en daaraan willen de socialisten graag meedoen. Vroeger was die Eerste Kamer misschien een „veredeld bejaardentehuis” , zegt Cox, die dat overigens niet „persoonlijk bedoelt”. Maar dat is nu afgelopen. De SP wil het kabinet voluit spitsroeden laten lopen in de Senaat. „Als de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, moeten de minister ons overtuigen met argumenten. Weg met de regenten!” De ruim duizend SP-vrijwilligers, gezinnen met kinderen, applaudisseren langdurig in de Ridderarena van het Brabantse attractiepark.

Partijleider Jan Marijnissen maakt aan het slot van de dag een diepe buiging voor zijn partijgenoten, en neemt daarvoor zijn speciaal voor dat doel opgezette hoed af. Hij haalt uit naar CDA en PvdA die „om het hardst roepen, dat het land onbestuurbaar wordt als zij geen meerderheid in de Eerste Kamer halen.” Volgens Marijnissen „onzin” en „bangmakerij”. „Dat hebben ze bij het referendum over de Europese Grondwet ook geprobeerd. Het hielp ze niet.”

Cox droomt van twaalf zetels in de 75 zetels tellende Eerste Kamer. Nu heeft de SP er nog vier. Ronald van Raak, die overstapte van de Eerste naar de Tweede Kamer, heeft spijt. „Het gaat gebeuren in de Eerste Kamer.”

Frank Vermeulen

    • Frank Vermeulen