Sibelius compleet in de Matinee

Kasper Jansen

In de ZaterdagMatinee worden in het volgende seizoen de negen symfoniën en vier andere grote werken van de Finse componist Jean Sibelius (1865-1957) uitgevoerd, samen met muziek van componisten die door hem werden beïnvloed.

Verder is er voor het eerst in de Matinee een serie Oude Muziek, die verbanden legt met andere tijdperken. Een Nederlandse première daarin is de Johannes Passion van Bachs tijdgenoot Georg Gebel. Ook worden voor het eerst drie themadagen georganiseerd. Ze zijn gewijd aan Jeruzalem met Arabische en christelijke muziek, en de honderdste geboortedagen van de Amerikaanse componist Elliott Carter en de in 1992 overleden Franse componist Olivier Messiaen. Reinbert de Leeuw dirigeert zijn La Transfiguration de Nôtre Seigneur Jésus-Christ.

In het zevenveertigste seizoen van de Matinee klinken tien wereldpremières en veertien Nederlandse premières. Daaronder zijn zeven opdrachtwerken die sinds maart vorig jaar zijn verleend door programmeur Kees Vlaardingerbroek, de opvolger van de gepensioneerde Jan Zekveld. Vlaardingerbroek constateert een nieuw elan bij het Muziekcentrum van de Omroep, dat na forse bezuinigingen nu wordt geleid door Jaap van Zweden. Hij dirigeert zeven van de achtendertig concerten.

Onder de dirigenten zijn verder Pierre Boulez, John Eliot Gardiner, Vladimir Ahkenazy, Leif Segerstam, die de wereldpremière van een eigen stuk dirigeert, en Ingo Metzmacher met de Nederlandse première van de Negende symfonie van Hans Werner Henze.

De Amerikaanse componist John Adams dirigeert de Nederlandse première van zijn opera A Flowering Tree met de cast van de Weense wereldpremière (2006).

In de Operaserie klinken verder de Nederlandse premières van Vivaldi’s Orlando en Der König Kandaules van Zemlinksy, Attilla van Verdi, Lohengrin van Wagner en Lucie de Lammermoor, de Franse versie van Lucia di Lammermoor, die in het volgende seizoen wordt uitgevoerd door de Nederlandse Opera.

De componisten van nieuwe muziek voor de Matinee zijn Willem Jeths, Hans Kox, Klas Torstensson, Anthony Fiumara, Zad Moultaka, Jacob ter Veldhuis en Richard Rijnvos. Krisztina de Châtel maakt een choreografie bij Dances van Louis Andriessen.

    • Kasper Jansen