Regering-Prodi wil doorstart

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft het ontslag van de regering-Prodi zaterdag geweigerd.

Het kabinet zal zich woensdag ongewijzigd in het parlement presenteren om opnieuw het vertrouwen te vragen. De Senaat stemt donderdag, de Kamer van Afgevaardigden vrijdag.

Napolitano kwam tot zijn beslissing na alle partijen te hebben geconsulteerd en nadat Prodi zijn coalitiegenoten had weten te verenigen op een twaalfpuntenplan.

Het eerst punt van dit plan verzekert de voortzetting van de Italiaanse aanwezigheid in Afghanistan, het struikelblok waarover de regering vorige week viel. Het laatste punt bepaalt dat Prodi meer macht krijgt op momenten dat zijn ministers het niet eens kunnen worden.

Woensdag ging de regering onverwachts ten onder in de Senaat, toen ze bij de stemming over het buitenlandbeleid bleef steken op 158 stemmen. Twee pacifistische senatoren onthielden zich.

Prodi werkt nu aan het herstel van zijn achterban in de Senaat. De twee dissidenten zouden na grote druk bereid zijn om de regering het vertrouwen te geven. Hetzelfde geldt voor vijf van de zeven senatoren-voor-het-leven.

Onder hen is Giulio Andreotti. Deze 88-jarige politicus (zeven maal premier en negentien keer minister) onthield zich woensdag van stemming en was daardoor medeverantwoordelijk voor de val van Prodi. Vanochtend erkent Andreotti in dagblad La Repubblica dat hij zijn steun aan het buitenlandbeleid had onthouden, omdat de regering twee weken geleden een wetsvoorstel voor het samenlevingscontract voor homoseksuelen en heteroseksuelen aannam.

Dit samenlevingscontract is nu verdwenen uit het twaalfpuntenplan van Prodi. Andreotti: „Dat is toe te juichen. Dus ik denk dat er geen problemen meer zouden moeten zijn voor de regering om door te gaan.”

Op de vraag of de zeer katholieke senator in opdracht van het Vaticaan zijn steun aan de regering had onthouden, zei Andreotti: „Zeker, het Vaticaan en ik hadden het zelfde doel. Maar het was niet nodig dat het Vaticaan me eraan herinnerde hoe ik me moest gedragen.”

Het schrappen van het samenlevingscontract uit het twaalfpuntenplan heeft ook bijgedragen aan het ‘verleiden’ van Marco Follini. Deze ex-leider van de christen-democratische UDC is overgelopen vanuit het oppositiekamp en zal Prodi steunen. Daarmee zou Prodi nu 162 senatoren achter zich hebben, tegen 155 voor de oppositie.