Piraten kapen VN-schip

Piraten hebben gisteren voor de kust van Somalië een schip gekaapt dat gecharterd was door de Verenigde Naties. De lading van het schip, 1800 ton voedselhulp van het VN-Voedselprogramma WFP, was juist gelost in het semi-autonome Puntland. De MV Rozen was leeg onderweg naar Mombasa. De twaalf bemanningsleden (Keniaans en Singalees) zijn gegijzeld.

Een Amerikaans oorlogsschip was volgens een woordvoerder van de WFP vanochtend onderweg naar het gekaapte schip. De MV Rozen is het eerste schip dat gekaapt is sinds de interim-regering van Somalië eind december met behulp van het Ethiopische leger de macht heroverde. De Unie van Islamitische Rechtbanken, die gedurende een half jaar zuidelijk Somalië deels in handen had, pakte de piraterij vorig jaar hard aan. Naar eigen zeggen omdat piraterij niet mag volgens het islamitisch recht, de shari’a. Volgens een VN-rapport, vorig jaar, waren de islamitische milities zelf uit op de wapens in de buit van de piraten.

Een Keniaanse zeevaartorganisatie denkt dat een bende zich weer heeft gegroepeerd. (Reuters)