Oostenrijkse Schild wint wereldbeker slalom

Skister Marlies Schild heeft gisteren in het Spaanse Sierra Nevada de wereldbeker slalom gewonnen. De Oostenrijkse werd begin deze maand ‘slechts’ tweede bij de wereldkampioenschappen in het Zweedse Åre, achter de Tsjechische Sarka Zahrobska. In Sierra Nevada slalomde ze naar haar zesde zege in zeven wereldbekerwedstrijden in de technische discipline.

Schild hield de Finse Tanja Poutiainen en de Slowaakse Veronika Zuzulova achter zich. Zahrobska werd zesde en olympisch kampioene Anja Pärson miste een poortje in de eerste run. Voor Schild was het haar eerste eindzege in het wereldbekerklassement, voor Oostenrijk de eerste op de slalom sinds 1999.

Schild nam in het overallklassement de leiding over van haar landgenote Renate Götschl. „De overwinning in dat klassement is mijn grote doel maar dan moet alles precies op zijn plaats vallen”, zei Schild gisteren.

De Finse Poutiainen was zaterdag de snelste in de eerste manche van de reuzenslalom, maar werd uiteindelijk gepasseerd door twee Oostenrijksen. Michaela Kirchgasser won voor Nicole Hosp die het wereldbekerklassement op de reuzenslalom blijft aanvoeren.

Mario Matt, die vorige week in Åre wereldkampioen slalom werd, was bij het wereldbekertreffen van de mannen in Garmisch-Partenkirchen opnieuw de beste. De Oostenrijker legde de basis voor zijn zege in de eerste run en hield na de tweede de Duitser Felix Neureuther en landgenoot Benjamin Raich achter zich.

De Zweed Jens Byggmark, leider in het klassement, kwam niet uit de verf in de Zuid-Duitse plaats, bekend van de skischanswedstrijden op nieuwjaarsdag. Byggmark kende twee nerveuze runs op de uit Oostenrijk geïmporteerde sneeuw en werd twaalfde. Raich heeft twintig punten achterstand op de Zweed in de totaalstand, Matt volgt op vijfentwintig punten.

De Canadees Erik Guay beleefde zaterdag een primeur in Garmisch-Partenkirchen. Guay won de afdaling en dat was zijn eerste wereldbekerzege. Hij geldt als de belofte op de discipline voor waaghalzen en behaalde in eerdere wereldbekerwedstrijden een tweede en een derde plaats. Bij het wereldkampioenschap eindigde hij als vierde.

„Ik heb mijn aanpak niet veranderd, ik kende dit seizoen alleen een wat trage start”, zei Guay na afloop. De Canadese skiër zei dit seizoen al te profiteren van de komst van de Olympische Spelen van 2010 naar Vancouver. „Er is meer budget en we krijgen betere faciliteiten. Het motiveert ons.” (ANP)