Nieuwe zeesterren op Antarctica

Vreemde zeesterren, garnalen, zee-anemonen, zeelelies, zeekomkommers en zee-egels. Zo’n duizend, waarschijnlijk deels unieke exemplaren heeft een internationale groep van 52 onderzoekers in een tien weken durende expeditie gevonden op de bodem van de zuidpool. Het gaat om een gebied dat tot zo’n twaalf jaar geleden nog bedolven lag onder de Larsen ice shelves. Maar door

zee_ster.jpgVreemde zeesterren, garnalen, zee-anemonen, zeelelies, zeekomkommers en zee-egels. Zo’n duizend, waarschijnlijk deels unieke exemplaren heeft een internationale groep van 52 onderzoekers in een tien weken durende expeditie gevonden op de bodem van de zuidpool. Het gaat om een gebied dat tot zo’n twaalf jaar geleden nog bedolven lag onder de Larsen ice shelves. Maar door het als gevolg van de stijging van de temperatuur ineenstorten van die ijskap is de Antarctische zeebodem over een terrein van zo’n 10.000 km2 bloot komen te liggen. De wetenschappers aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstern hebben het leven op dit vers maagdelijke terrein in kaart gebracht.

De fascinerende foto’s van dit zeebanket zijn te vinden via deze website. Tot nu toe zijn er geen nieuwe pinguïns gevonden. Maar op de website van het Alfred Wegener Institute zijn wel hele mooie videobeelden te zien van de keizerpinguïns.

garnaal.jpg

 

    • Marcel Haenen