Nieuwe bomexplosies treffen Bagdad

Ondanks het doorgaande grote veiligheidsoffensief in Bagdad zijn het afgelopen weekeinde in de Iraakse hoofdstad weer 41 doden gevallen bij een zelfmoordaanslag bij een college.

Vanochtend vielen 10 doden bij een bomexplosie in het ministerie van Openbare Werken waar vice-president Adel Abdel-Mahdi een toespraak hield. Abdel-Mahdi, een shi’iet, werd zelf licht gewond evenals minister van Openbare Werken Ryad Ghraib.

Bewakers van de businessschool van de Mustansiriyah universiteit vochten met de zelfmoordterrorist voor hij zijn lading tot ontploffing bracht, aldus getuigen. De meeste van de 41 doden waren studenten. De Mustansiriya universiteit zelf, even verderop, was vorige maand doelwit van een aanslag waarbij 100 mensen werden gedood.

De anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Muqtada Sadr klaagde over de doorgaande bomaanslagen – waarvan in overgrote meerderheid shi’ieten het slachtoffer zijn – in een verklaring die hij gisteren door een medewerker in Bagdad liet voorlezen voor een grote menigte in Sadr City. Sadr, wiens militie doelwit is van het Amerikaans-Iraakse offensief, is al een maand niet meer in het openbaar gezien. In de verklaring stelde hij dat „geen veiligheidsplan zal werken” zolang de Amerikanen daarin direct zijn betrokken.

Zijn medewerkers onderstreepten vandaag dat Sadr niet zijn steun voor het offensief heeft opgezegd. Die steun is bedoeld om het offensief te overleven. De strijders van Sadrs militie, het Leger van de Mahdi, zijn tot dusverre elke confrontatie met de Amerikaanse troepen uit de weg gegaan.

Zaterdag mislukte een poging tot een zelfmoordaanslag op het huis in Bagdad van de machtigste shi’itische leider, Abdul Aziz al-Hakim. Wel werden drie burgers gedood. Een zoon van Hakim, Ammar al-Hakim, werd vrijdag 12 uur bij een grensovergang met Iran door Amerikaanse militairen vastgehouden. Ammar al-Hakim klaagde later over zijn behandeling en duizenden Irakezen gingen de volgende dag in shi’itische steden de straat op om te protesteren. De aanhouding heeft zonder twijfel te maken met Amerikaanse beschuldigingen dat Iran Iraakse shi’itische groepen wapens levert.

In de westelijke stad Habaniya werden zaterdag zeker 52 mensen gedood toen een bom ontplofte bij een sunnitische moskee. De Amerikanen en tribale bronnen gaven Al-Qaeda-in-Irak de schuld. Vrijdag had de imam in zijn preek een aanval gelanceerd op deze Iraakse Al-Qaeda. (AP, Reuters)