Nederlandse legerjeep rijdt op bom in Uruzgan

Een Nederlandse legerjeep is gisterochtend op een bermbom gereden in de Afghaanse provincie Uruzgan. Bij de aanslag, vlakbij het stadje Tarin Kowt, zijn volgens het ministerie van Defensie geen gewonden gevallen. Wel is de jeep beschadigd.

De aanslag is gisteren opgeëist door de Talibaan, zo wordt gemeld op een radicaal-islamitische website. Het is voor het eerst dat een dergelijke aanslag op de Nederlandse militairen in Uruzgan openlijk wordt opgeëist door de Talibaan. Volgens de radicaal-islamitische website uit Afghanistan is de aanslag uitgevoerd door de Mujahedeen of Islamic Emirate. Deze organisatie heeft banden met de Talibaan, vertelt een Defensie-woordvoerder.

De Mujahedeen of Islamic Emirate meldt dat de aanslag werd uitgevoerd op een tank van „de Hollandse indringers”. Daarbij zouden „alle inzittenden” zijn gedood. Volgens een woordvoerder van Defensie, die de website zegt te kennen, klopt dat niet. Volgens hem worden er vaker onjuiste melding gedaan van slachtoffers en aanslagen in Afghanistan.

De legerjeep raakte beschadigd tijdens een patrouille ten noorden van Tarin Kowt. Daar beschikt Nederland over een grote legerbasis. In Uruzgan zitten bijna meer dan 1.900 Nederlandse militairen.

Nederlandse militairen worden vaker getroffen door bermbommen, waarbij al eerder voertuigen beschadigd raakten en soldaten werden verwond. De vaak provisorisch gefabriceerde bommen worden meestal van afstand tot ontploffing gebracht. Op 15 februari raakten bij zo’n aanslag drie Nederlanders lichtgewond nadat hun pantserwagen op een dergelijke explosief was gereden. Doden door bermbommen zijn er onder de Nederlanders niet gevallen, maar wel al bij eenheden van andere NAVO-landen in Afghanistan.

Het Nederlandse leger arresteerde afgelopen donderdag vier Afghanen nabij Deh Rawood. Volgens Defensie „gedroegen zij zich verdacht in de omgeving waar eerder een geïmproviseerd explosief was gevonden”. Defensie melde gisteren echter dat de vier weer zijn vrijgelaten. Er waren „geen redenen” om de vier nog langer vast te houden.

Bekijk de website van dejihadistische groepering op: www.alemarah.org/english.htm