Nederlandse beroemd dankzij clips YouTube

Ruim vijftig filmpjes plaatste ze op YouTube, sinds augustus 2006. Filmpjes van zichzelf, opgenomen met de webcam van haar zus, terwijl ze populaire nummers zingt van Shakira, Beyoncé, John Legend en Corinne Bailey Rae – soms met de plaat zacht op de achtergrond, soms helemaal a capella. Later kwamen er ook zelfgeschreven liedjes bij. Het zijn simpele filmpjes, waarop niets te zien is behalve zij, de achttienjarige Esmee Denters uit Zevenaar, die van dichtbij in de camera zingt. De clipjes werden anderhalf miljoen keer bekeken. Twee weken geleden vloog Denters naar de Verenigde Staten om te praten met muziekproducer Ryan Lesly, die eerder werkte voor onder anderen Usher en Britney Spears.

Ze wordt al vergeleken met de Britse band Arctic Monkeys, die beroemd werd dankzij MySpace, en met het Nederlandse duo Pomme en Kelly, dat een internethypje veroorzaakte met een imitatieclip bij een nummer van Aretha Franklin. Het verschil met Pomme en Kelly is dat Denters zélf zingt. Op natuurlijke, ongeforceerde wijze, met een warme, soulvolle sound, en een fraai vibrerend r&b-achtig timbre, zo blijkt uit haar clipjes. Ze blinkt dan ook vooral uit in de r&b-nummers. Indrukwekkend is haar a capella-vertolking van Beyoncé’s Irreplaceable, een moeilijk nummer met veel verschillende tempo's. Met 100.000 ‘views’ is het Denters’ best bekeken filmpje.

Denters heeft nooit zangles gehad. Wel nam ze ooit deel aan het talentenjachtprogramma Popstars: The Rivals, maar kwam daar niet verder dan de eerste ronde. Toen de webcam van haar zus een keer ongebruikt thuis stond, nam Denters voor de grap een filmpje op, omdat ze op YouTube ‘zoveel anderen het ook zag doen.’Niet veel later had de jonge zangeres meer dan 10.000 vrienden op MySpace en op de communitywebsite Hyves, en twee heuse fansites.

Op YouTube zijn inmiddels ook allerlei nieuwe versies van haar liedjes te vinden. Er zijn karaokeversies, videoclips en remixen gemaakt. De zangeres kreeg reacties uit binnen- en buitenland, en ontving talloze verzoeken om bepaalde liedjes. In een YouTube filmpje waarin ze iets meer over zichzelf vertelt (haar grootste hobby is Egyptische kunst, verder houdt ze van dansen, winkelen en uitgaan) verontschuldigt ze zich niet aan de vele verzoeken te kunnen voldoen.

Denters’ populariteit ging ook aan platenmaatschappijen niet ongemerkt voorbij. De jonge zangeres heeft aanbiedingen gehad van Nederlandse, Duitse, Franse en Britse platenmaatschappijen, maar heeft zich nog niet vastgelegd. Hoe de besprekingen in de Verenigde Staten zijn verlopen is niet bekend. Wel zouden er plannen zijn voor een real life-soap rond Denters. Momenteel is de zangeres onbereikbaar. Ze zit in Zweden, om nieuwe liedjes te schrijven en op te nemen, zo vertelt ze in een nieuw filmpje op YouTube.

Beluister Esmee Denters op www.youtube.com/user/esmeedenters of www.myspace.com/esmeedenters

    • Herien Wensink