‘Nachtschade’ toont striptease als kunst

Danstheater: Nachtschade van Victoria. Gezien 25/2 Stadsschouwburg A’dam. Herhaling vanavond. In mei in de Rotterdamse Schouwburg. Inl: 020-6242311

Dirk Pauwels van het Belgische theatergezelschap Victoria kwam met het idee voor Nachtschade: zeven choreografen en regisseurs maken een choreografie voor professionele stripteasedansers. Entertainment ontmoet kunst, dat was de gedachte achter de solo’s.

Het begint met een clichébeeld, van danseres Barbara Rom die liggend op haar rug met haar siliconenborsten prijkt. Maar al snel valt op dat zij geen kunstmatige erotische gebaartjes gebruikt : Eric De Volder stileert haar als een bescheiden, bijna kuise vrouw.

Choreografe Vera Mantero laat de burleske kant zien van dikke stripteaseuse Delphine Clairet, die gehuld in ballonnen body-paint-lingerie van zich af wast en ondertussen de zaal een geschiedenislesje vrouwelijke seksualiteit geeft.

Spannend en geraffineerd is de solo van Caroline Lemaire, gemaakt door Alain Platel. Haar uitstraling van mooi, o zo onschuldig meisje én dodelijke femme fatale is hypnotiserend. Platel voegt aan deze klassieke striptease ogenschijnlijk simpele maar uiterst creatieve vormgrappen toe met het theaterdoek. Het vijfkoppige Emanon Ensemble speelt een variant op de hijgplaat Je t’aime moi non plus. Speciaal voor de dames is er Sidi Meesters, een sportschooltype man met zachtmoedige uitstraling en geschoren kruis.

Nachtschade is daarmee een bonte revue die af en toe de kunst raakt. Wat dat betreft is choreografe Claudia Triozzi het meest intrigerend: haar danseres Cecilia Bengolea is nauwelijks te zien doordat ze opgaat in een psychedelische diaprojectie. Af en toe komt er een been tevoorschijn en juist dat zoeken naar Bengolea’s lichaam is verrassend.

Nachtschade heeft eigenlijk weinig met erotiek te maken heeft. Misschien lopen er in gewone toneelstukken en balletten tegenwoordig al te veel naakte lijven rond om hierdoor gegeneerd, verlegen of gefascineerd te raken. De choreografen trokken de uitkleeddans uit de louche sekssfeer, en geven het enig theatraal cachet. De kern van de striptease en het theater ligt in het doen alsof.

    • Ingrid van Frankenhuyzen