Lex van Rossen (57) overleden

U2-leadzanger Bono in de Kuip (1987) (Foto’s Lex van Rossen) Lex van Rossen (57) overleden De fotograaf Lex van Rossen, die al sinds 1979 popmuzikanten fotografeerde voor NRC Handelsblad en later ook voor nrc.next, is dit weekeinde overleden. Hij vertelde in 1995 in een vraaggesprek met Hans den Hartig Jager wat zijn favoriete foto was. „Dat is die van U2, in De Kuip.” Op die foto uit 1987 zien we Bono Vox, de zanger van U2, van de achterkant gefotografeerd in de Kuip. Achter de zanger zien we de tribunes van het stadion, volledig gevuld, maar zo met een groothoeklens gefotografeerd dat tribuneringen zich als armen om de zanger heen sluiten. Bono, zich schijnbaar bewust van het moment, maakt een knielende beweging. En om het beeld af te maken is er de lucht: zware, donkere wolkenvlagen die het tafereel een bijna religieuze atmosfeer geven. Het is een mooie verbeelding van wat je mag verwachten van een goede popfoto: hij geeft je een impressie van de sfeer van een concert, die de toeschouwer kan navoelen zonder er zelf bij te zijn geweest. „Ik was heel opgewonden op dat Bono-moment”, vertelde Van Rossen. „U2 had voor dat optreden een soort uitbouw voor hun podium laten zetten waar wij, de fotografen, aan drie kanten omheen konden lopen. Ik weet nog dat ik dacht: als Bono dat podiumpje opkomt duik ik naar achteren, zodat ik hem kan nemen met het stadion als achtergrond. Het is heel zeldzaam dat je een foto met een groothoeklens goed gevuld krijgt, dus het was een beetje een risico. Maar goed, hij liep inderdaad naar voren. Het werkte.” En dan had je ook die lucht nog mee? „Nou, die lucht, daar heb ik in de donkere kamer wel een beetje aan geboetseerd. Zo gaat het wel vaker. Er hing wel zo’n soort lucht boven het stadion, maar die kreeg ik niet goed op de afdruk. Toch moest die lucht er wel op; ten eerste omdat grote witte vlakken heel vervelend zijn als ze geen hoofdrol spelen, maar vooral omdat de wolken zo mooi pasten bij de sfeer.” Kijk voor een serie van zijn mooiste foto’s op www.nrc.nl Foto Lex van Rossen U2-BONO T.A.V. CS WIBBINE KIEN FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

De fotograaf Lex van Rossen, die al sinds 1979 popmuzikanten fotografeerde voor NRC Handelsblad en later ook voor nrc.next, is dit weekeinde overleden. Hij vertelde in 1995 in een vraaggesprek met Hans den Hartig Jager wat zijn favoriete foto was. „Dat is die van U2, in De Kuip.”

Op die foto uit 1987 zien we Bono Vox, de zanger van U2, van de achterkant gefotografeerd in de Kuip. Achter de zanger zien we de tribunes van het stadion, volledig gevuld, maar zo met een groothoeklens gefotografeerd dat tribuneringen zich als armen om de zanger heen sluiten. Bono, zich schijnbaar bewust van het moment, maakt een knielende beweging. En om het beeld af te maken is er de lucht: zware, donkere wolkenvlagen die het tafereel een bijna religieuze atmosfeer geven.

Het is een mooie verbeelding van wat je mag verwachten van een goede popfoto: hij geeft je een impressie van de sfeer van een concert, die de toeschouwer kan navoelen zonder er zelf bij te zijn geweest. „Ik was heel opgewonden op dat Bono-moment”, vertelde Van Rossen. „U2 had voor dat optreden een soort uitbouw voor hun podium laten zetten waar wij, de fotografen, aan drie kanten omheen konden lopen. Ik weet nog dat ik dacht: als Bono dat podiumpje opkomt duik ik naar achteren, zodat ik hem kan nemen met het stadion als achtergrond. Het is heel zeldzaam dat je een foto met een groothoeklens goed gevuld krijgt, dus het was een beetje een risico. Maar goed, hij liep inderdaad naar voren. Het werkte.”

En dan had je ook die lucht nog mee?

„Nou, die lucht, daar heb ik in de donkere kamer wel een beetje aan geboetseerd. Zo gaat het wel vaker. Er hing wel zo’n soort lucht boven het stadion, maar die kreeg ik niet goed op de afdruk. Toch moest die lucht er wel op; ten eerste omdat grote witte vlakken heel vervelend zijn als ze geen hoofdrol spelen, maar vooral omdat de wolken zo mooi pasten bij de sfeer.”

Kijk voor een serie van zijn mooiste foto’s op www.nrc.nl