KLM-baas Van Wijk voorzitter Skyteam

Leo van Wijk wordt na zijn vertrek op 1 april als president-directeur van KLM de permanente voorzitter van Skyteam, het samenwerkingsverband van tien luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM.

Skyteam is een van de vier grote mondiale allianties in de luchtvaartsector. Tot Skyteam behoren naast Air France-KLM ook grote maatschappijen als Alitalia, Korean Airlines, Northwest Airlines en Continental.

Tot nu toe was het gebruikelijk dat de deelnemers aan Skyteam per toerbeurt de voorzitter aan de alliantie leverden. Maar nu Skyteam op korte termijn dreigt te worden uitgebreid met nog een aantal Aziatische luchtvaartmaatschappijen is het volgens het bestuur van Skyteam, dat wordt gevormd door de directievoorzitters van de verschillende deelnemers, beter om met één voorzitter te werken.

Dat de keus daarbij is gevallen op Leo van Wijk noemt een woordvoerder van KLM „logisch”. Van Wijk is binnen Skyteam de belangrijkste specialist op het gebied van strategie en alliantievorming in de luchtvaart, een baan die hij ook gaat bekleden bij Air France-KLM, waar hij in Parijs tweede man wordt achter Air France-topman Spinetta.

KLM was in de luchtvaart het eerste bedrijf dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw tot een grensoverschrijdend samenwerkingsverband besloot met het Amerikaanse Northwest Airlines, wat KLM jarenlang een voorsprong verschafte op de lucratieve route naar de VS.

Van Wijk had bij KLM ook de nodige tegenslagen, zoals de mislukte fusiebesprekingen met Alitalia en British Airways. Later bracht Van Wijk de aansluiting van KLM bij concurrent Air France wel tot een goed einde. Van Wijk en Spinetta vormen een hecht team dat met Air France-KLM, ook naar de mening van de belangrijkste concurrenten in de luchtvaart, een van de succesvolste bedrijven in het vliegverkeer heeft gesmeed.

Bij KLM wordt Leo van Wijk op 1 april als president-directeur opgevolgd door Peter Hartman, de operationele man van KLM die jaren onder meer verantwoordelijk is geweest voor de techniek en het onderhoud van de vliegtuigen bij KLM.

De benoeming van Hartman gaat officieel pas in juli in, als de aandeelhoudersvergadering van KLM de benoeming van Hartman heeft bekrachtigd.