Klimaatneutraal

Er is geen ontkomen meer aan, er is een nieuwe hype geboren. De klimaathype. Op radio, op televisie, in kranten en tijdschriften, iedereen lijkt het over nog maar één ding te willen hebben: de invloed van de mens op het klimaat.

En dat allemaal dankzij, in volgorde van opkomst: Al Gore, Bill Clinton en – speciaal voor de lezers van deze krant – Beau van Erven Dorens.

Bij een hype horen enkele kernwoorden en dat is ook ditmaal het geval. Binnen een paar weken zijn we allemaal vertrouwd geraakt met klimaatneutraal en CO2-neutraal. Je kunt klimaatneutraal ondernemen, klimaatneutraal autorijden, klimaatneutraal vliegen, u zegt het maar, het kan klimaatneutraal.

Is het ook mogelijk om deze krant klimaatneutraal te lezen? Zeker. Wie klimaatneutraal wil vliegen – dat kan sinds vorige week van het vliegveld Eindhoven – laat een paar bomen planten om de CO2-uitstoot die met de vlucht gepaard gaat, te neutraliseren. Een retourtje Barcelona, zo meldde het RTL Nieuws, kun je neutraliseren door voor 5,30 euro aan bomen te laten planten.

Wat u nu in handen houdt is een tot papier vermalen boom, met een beetje drukinkt erop. Buitengewoon klimaatonvriendelijk, als je erover nadenkt, het wordt nu toch echt hoog tijd om digitaal papier te gaan gebruiken. Tot die tijd kun je bomen laten planten voor de hoeveelheid pagina’s die je per jaar verslindt – het Groene Lezen.

Ik verbaas me over het gemak waarmee iedereen nu plotseling klimaatneutraal gebruikt, want eigenlijk is het een wonderlijk woord. Tot voor kort bedoelden wij met klimaat doorgaans de weersgesteldheid. ,,Waar gaan jullie naartoe met vakantie? Lekker klimaat daar?’’

Een lekker klimaat betekende: aangenaam warm (liefst in combinatie met een lage luchtvochtigheid). Een onaangenaam klimaat: te heet, te koud, te droog, te veel neerslag, te veel wind. Van een klimaatneutraal land hadden we nog nooit gehoord. Dat zouden we hebben opgevat als een land zonder weer, en er kan veel tegenwoordig, maar dát toch echt niet.

Maar inmiddels wil Nederland een klimaatneutraal land worden, en doen Amsterdam en Rotterdam hun best om de eerste klimaatneutrale steden van de wereld te worden.

Men zegt dit alsof klimaatneutraal al sinds jaar en dag tot onze woordenschat behoort, samen met CO2-neutraal en klimaatvriendelijk (heel iets anders dan ‘een vriendelijk klimaat’).

Zoals bekend is het klimaat niet alleen in Nederland aan het veranderen, dus hoe zegt men een en ander over de grens? In het Duits is Klima-neutral het toverwoord geworden, en in het Frans spreekt men van climat neutre. Waarschijnlijk is het allemaal begonnen in het Engels, waar climate neutral inmiddels volkomen is ingeburgerd.

Voor het Nederlands voorspel ik u de spoedige opkomst van het woord klimaatmoe. Moe van al die ondernemers en instellingen die zo nodig willen laten zien dat zij de indringende boodschap van Al Gore, Bill Clinton en Beau van Erven Dorens hebben begrepen en dat zij daarom nu alvast, ik noem maar wat, het CO2-onvriendelijke peertje in de ban gaan doen.

Let op het woord klimaat, dat wordt hét woord om je te spullen mee te verkopen, samen met groen. Groen is aan een nieuw leven begonnen, sterker dan milieu ooit geweest is.

Want kleefde aan milieu het imago van geitenwollensokken, groen is hot – hotter dan het op aarde ooit geweest is.

Ewoud Sanders

Voor een klimaatneutralere versie van deze column, zie www.nrc.nl/woordhoek, waar u ook kunt reageren.

    • Ewoud Sanders