Kleurige deurmatten worden bollenvelden

Dollywood. Tekst en spel: Servaes Nelissen. Tournee t/m 7/4. ****-

Dollywood. Tekst en spel: Servaes Nelissen. Tournee t/m 7/4.

****-

„Ik moet goddorie alles alleen doen’’, verzucht het personage namens zijn acteur. Ook Servaes Nelissen moet dat. Hij moet drie rollen spelen als een cabaretier contact met het publiek zoeken en ook nog eens een poppenspel uitvoeren. Daarbij is hij tekstschrijver en producent. Nelissen krijgt geen cent subsidie.

„Het zijn typetjes’’, oordeelde de commissie bot. In Dollywood keert die afwijzing terug. Álle mannen die Nelissen speelt incasseren nederlagen. Zichzelf voert hij op als een gehavende documentairemaker.

Wat een dorpsportret had moeten worden is verworden tot een verhaal over een onverkwikkelijke burenruzie. Die begint zodra Bleek Clinics zich in het dorpje vestigt. Met lede ogen ziet Bleeks buurman toe hoe zijn vrouw zich door de plastisch chirurg laat herscheppen – tot een verwend kreng. De eenvoudige rioolwerker Conijn is voor haar ineens niet meer goed genoeg en Conijn háát Bleek om zijn geld en macht. Een muur van stront om de beautyfarm heen dient als zoete wraak.

Nelissens vindingrijkheid is enorm. Kleurige deurmatten stellen bloembollenvelden voor, een gekanteld ronddraaiende kantoorstoel is een molen en twee druk betaste sinaasappels zijn de borsten van een patiënte. Het bizarre verhaal en de bepaald niet karikaturaal neergezette figuren dragen bij aan een droefgeestige voorstelling over de maakbaarheid van het menselijk lot.

Kijk voor de speellijst op: www.servaesnelissen.nl.

    • Anneriek de Jong