Kandidaat Le Pen: immigratie leidt tot verarming Frankrijk

De leider van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, wil zich in de komende Franse presidentsverkiezingen opwerpen als kampioen van de „eenvoudige arbeiders”, tegen immigratie en het financiële kapitalisme.

Dat maakte de 78-jarige presidentskandidaat gisteren in de Noord-Franse stad Lille duidelijk bij de presentatie van zijn sociaal-economische programma.

Vijf jaar geleden haalde Le Pen verrassend de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat veroorzaakte een schok in het land en leidde tot een score van 82 procent voor de andere kandidaat, Jacques Chirac.

Sindsdien heeft Le Pens partij onder leiding van zijn dochter Marine geprobeerd zich een minder extreem imago aan te meten. Zo blijven provocerende uitspraken van Le Pen, die herhaaldelijk is veroordeeld wegens antisemitisme, nu vrijwel uit. Le Pen laat zich vaker zien in het gezelschap van donkergekleurde aanhangers en zegt dat hij immigranten niets kwalijk neemt – maar wel de politieke leiders die hen hebben laten komen.

Maar zijn programma is intussen niet veranderd. De ‘préférence nationale’, de Franse variant op ‘eigen volk eerst’, blijft het leidende principe. Zo wil Le Pen sociale uitkeringen en subsidies reserveren voor Fransen. Immigratie is volgens Le Pen de belangrijkste oorzaak van een „verarming” van Frankrijk, maar niet de enige. De ‘kleine’ man, de ‘ranglozen’, gepensioneerden en arbeiders zijn volgens hem slachtoffer van het „roofkapitalisme” van de beurs en van de „politieke en fiscale dwangbuis van het Europa van Brussel”. Le Pen wil daarom de lasten verlagen voor kleine ondernemers en breken met het streven naar Europese integratie – ondermeer door herinvoering van grenscontroles.

De opiniepeilingen geven Le Pen op dit moment tussen 11 en 13 procent, ongeveer evenveel als vijf jaar geleden. Toen behaalde hij in de eerste ronde uiteindelijk bijna 17 procent. Dit jaar is zijn achterstand in de peilingen op de favorieten groter dan in 2002, al zijn de rechtse kandidaat Sarkozy en de linkse kandidaat Royal momenteel elk gedaald naar ongeveer 28 procent.

Le Pen is naar eigen zeggen nog niet verzekerd van de 500 handtekeningen van gekozenen, die een voorwaarde zijn om mee te doen aan de verkiezingen. De kandidaten hebben tot 16 maart de tijd om deze te verzamelen.