Kanaaltunnel: recht op geld Fransen, Britten

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft Eurotunnel, de exploitant van de verkeerstunnel onder het Kanaal, het recht toegewezen op schadevergoeding van Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof op 30 januari die dit weekend publiek is gemaakt.

Eurotunnel had in 2003 bij het Hof een verzoek ingediend om financiële compensatie. De tunnelexploitant beschuldigde Frankrijk ervan de spoorwegverbinding onvoldoende te beschermen tegen misbruik door illegale immigranten. Dit leidde tussen december 2000 en december 2002 tot extra kosten wegens vertraging en materiële schade, aldus Eurotunnel.

In Groot-Brittannië maakte Eurotunnel extra kosten door de detentie en het terugsturen van onderschepte immigranten.

In de uitspraak stelt het Hof dat Frankrijk en Groot-Brittannië „verzuimd hebben gepaste maatregelen te nemen” om een probleemloze verbinding te garanderen.

De hoogte van het uit te keren bedrag zal worden vastgesteld in een nieuwe procedure bij het Hof. Deze procedure kan naar verwachting nog enkele jaren duren. Eurotunnel eiste in 2003 een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro.

Vorig jaar reden bijna 8 miljoen treinpassagiers door de in 1994 geopende tunnel, alsmede ruim 2 miljoen personenauto’s. (AFP)