Joezjni zet naam op boarding

Tennisser Michail Joezjni won gisteren de finale in Rotterdam van Ivan Ljubicic.

In twee jaar tijd liep het aantal toeschouwers in Ahoy fors terug.

Michail Joezjni (links) na zijn overwinning op Ivan Ljubicic. Naast hem Richard Krajicek. Foto Michael Kooren ABN AMRO Tennis tournooi Finale Joezjny - Ljubicic 6-2, 6-4 © foto Michael Kooren. Utrecht Kooren, Michael

De laatste bal was nog maar net geslagen of Michail Joezjni zag zijn naam al op de boarding van Ahoy staan. De 24-jarige Rus was niet bepaald de winnaar die toernooidirecteur Richard Krajicek een week geleden voor ogen had, maar er ging wel meer niet volgens plan tijdens de 34ste editie van het ABN Amro-toernooi. De hoofdsponsor zal met lede ogen toe hebben gezien hoe het aantal toeschouwers daalde naar 93.000, maar liefst vijftienduizend minder dan twee jaar geleden. Het tiental profspelers dat dit jaar afzegde versterkte het imago van een toernooi waarvan je maar moet afwachten wie er daadwerkelijk komen. Krajicek zal het komende jaar alles in het werk moeten stellen om het ATP-toernooi weer nieuw leven in te blazen.

Op de parkeerkaarten van het indoorevenement stond een afbeelding van Marcos Baghdatis, op het programmaboek was een juichende Lleyton Hewitt te zien en op grote doeken nabij de hoofdingang zagen de toeschouwers de gezichten van Tim Henman, Raemon Sluiter en Mario Ancic. Geen van deze tennissers gaf de voorbije week echter acte de présence in het Rotterdamse sportpaleis. De uiteindelijke winnaar Joezjni stond vooraf op geen enkel affiche.

Ahoy was gisteren niet uitverkocht toen Joezjni en Ivan Ljubicic aan hun zevende onderlinge ontmoeting begonnen. Met een onderlinge score van 6-0 in het voordeel van Ljubicic begon de Kroaat als de grote favoriet voor de eindzege. Al snel bleek echter dat de als derde geplaatste tennisser niet fit genoeg was om zijn ongeplaatste tegenstander behoorlijk partij te kunnen bieden. Ljubicic had op zaterdagavond in de halve eindstrijd tegen Nikolai Davidenko bijna al zijn krachten verspeeld. Daarmee beroofde hij Krajicek van de hoogst geplaatste speler uit het toernooi én van een aantrekkelijke finale. „Ik kon niet rennen en niet goed slaan. Als je dat bij elkaar optelt is dat geen goede combinatie voor een tennisser”, zei de 27-jarige prof verontschuldigend.

Joezjni zette zijn opmars op klinische wijze voort. Nadat de nummer 22 van de wereldranglijst achtereenvolgens had afgerekend met publiekstrekkers als Tomas Berdych, Robin Haase, David Ferrer en Novak Djokovic kon hij na zijn zege op Ljubicic opnieuw zijn karakteristieke overwinningsgroet laten zien. Saluerend als een militair, zonder pet maar met zijn racket op het hoofd vierde Joezjni zijn derde toernooizege uit zijn loopbaan. Het publiek gaf hem een warm applaus, maar enthousiast waren duizenden tennisfans van de eenzijdige finale niet geworden. Joezjni brak drie keer de opslag van ‘servicekanon’ Ljubicic en hoefde zelf geen enkel breakpoint af te staan. Na slechts 63 minuten stond de eindstand 6-2 en 6-4 al op het scorebord. Uit de handen van Krajicek kreeg de Russische baseliner een cheque van 147.000 euro. In zijn speech kwam de winnaar van 2007 niet veel verder dan „I am very happy, thank you.”

Twee jaar geleden was Krajicek zo blij dat Roger Federer in de eindstrijd Ivan Ljubicic versloeg, dat hij zelfs vergat de Kroaat te noemen in zijn afsluitende praatje. De toernooidirecteur sprak nu van „een snelle, maar goede finale”. Verder maakte de voormalig Wimbledonkampioen weinig woorden vuil aan het optreden van Joezjni. Krajicek keek met gemengde gevoelens terug op zijn vierde toernooi waarvoor hij als directeur verantwoordelijk was. De grootste tegenvaller was zonder twijfel de afzegging van publiekstrekker Hewitt. De Australiër won het toernooi in 2004 toen Krajicek voor het eerst de leiding had in Rotterdam.

De Nederlandse oud-prof kende destijds een vliegende start. De zogenoemde ‘Krajicek-factor’ zorgde ervoor dat het evenement nieuw elan kreeg. In 2005 werden de verwachtingen met winnaar Federer en een toeschouwersrecord van 108.000 fans overtroffen. De laatste twee edities werden echter overschaduwd door afzeggingen. Winnaars als Radek Stepanek en Michail Joezjni detoneren op de boarding waar namen staan als Björn Borg, Stefan Edberg, Boris Becker en Roger Federer. De enige remedie voor nieuw succes lijkt het vastleggen van de wereldtoppers Federer en/of Nadal. Hoe frustrerend ook voor Krajicek, maar de garantie dat één van de twee ook daadwerkelijk komt spelen is niet te koop.

    • Koen Greven