Iran blijft doorgaan met nucleaire programma

Iran en zijn nucleaire programma zijn als „een trein zonder achteruit en rem” , en dus niet meer te stoppen. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren gezegd. „We hebben de achteruit en de rem gesloopt en ze enige tijd geleden weggegooid”, aldus de president.

Vandaag komen in Londen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland bijeen om te overleggen over verscherping van de sancties tegen Iran. Dat is aan de orde nu het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vorige week formeel bevestigde dat Iran de deadline heeft genegeerd om de verrijking van uranium op te schorten. De Veiligheidsraad gaf Iran eind december twee maanden de tijd om zijn verrijkingsprogramma te bevriezen.

Een nieuwe resolutie tegen Iran zal Teheran er evenwel niet van weerhouden het nucleaire programma gewoon voort te zetten, aldus de strekking van Ahmadinejads boodschap gisteren. Een van de Iraanse onderministers van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mohammadi, deed daar nog een schepje bovenop: „Wij hebben ons op elke situatie voorbereid, zelfs op oorlog”, zei hij.

De onderminister reageerde hiermee ook op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney aan het adres van Teheran. Cheney zei zaterdag in Australië dat het „een ernstige fout” zou zijn als Iran in staat wordt gesteld een nucleaire macht te worden. Hij zei dat „alle opties” op tafel liggen om de nucleaire ambities van het land in te tomen.

Los van het verbale wapengekletter aan de vooravond van het topoverleg in Londen, zaaide Iran gisteren verwarring met de lancering van een raket. Naderhand werd toegelicht dat het niet ging om de lancering van een raket in een baan om de aarde, maar om een raket die een hoogte bereikte van zo’n 150 kilometer in de atmosfeer alvorens aan een parachute terug te vallen op aarde. Ook werd gezegd dat het ging om een lancering ten behoeve van „wetenschappelijk onderzoek”. De Iraanse minister van Defensie zei zaterdag dat Iran werkt aan een eigen satelliet en draagraket. Twee jaar geleden bracht Iran voor het eerst een satelliet, de Sina-1, in de ruimte met behulp van een Russische draagraket. (AP, Reuters)