Illegale handel in vogels in tien jaar explosief gestegen

Hilversum. De illegale handel in vogels is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Op beurzen, markten en via internet worden op grote schaal inheemse zangvogels, roodvogels en uilen te koop aangeboden. De herkomst is vaak dubieus. Dat liet de Vogelbescherming gisteren weten in het radioprogramma Vroege Vogels. In 1997 werden dertien soorten Europese vogels te koop aangeboden, in 2006 waren dat er 126. De vraag naar dieren is zo groot dat de verkochte aantallen onmogelijk gekweekt kunnen worden, stelt de Vogelbescherming. Wilde vogels worden gevangen. Het houden en verhandelen van inheemse vogels is uitsluitend toegestaan als de dieren in gevangenschap gekweekt zijn. Als bewijs dient zo`n vogel voorzien te zijn van een gesloten pootring. Dat systeem blijkt evenwel zeer fraudegevoelig, aldus de organisatie. De Vogelbescherming zal bij de nieuwe minister voor Landbouw, Gerda Verburg, aandringen op maatregelen.