Ierse rugbyers superieur

De Ier Ronan O’Gare (links) was tegen Engeland goed voor 21 punten. Mede door zijn inbreng werd de Engelsen een historische nederlaag (43-13) toegebracht. Foto AFP Ireland's Ronan O'Gara (L) is tackled by an unidentified English player during the 6 Nations Rugby union game between Ireland and England at Croke Park stadium, 24 February 2007. Ireland won 43-13. The history of the 82,500-capacity arena that was, until France played the first rugby union international there two weeks earlier, an exclusive citadel for Ireland's traditional sports, is rich in the folklore of hurling and Gaelic football. It is also scarred by the events of November 19, 1920, the day when 14 Irish citizens were shot dead by British soldiers in the stadium in reprisal for the IRA's assassination of British intelligence officers earlier the same day. AFP PHOTO / JOHN D MCHUGH
De Ier Ronan O’Gare (links) was tegen Engeland goed voor 21 punten. Mede door zijn inbreng werd de Engelsen een historische nederlaag (43-13) toegebracht. Foto AFP Ireland's Ronan O'Gara (L) is tackled by an unidentified English player during the 6 Nations Rugby union game between Ireland and England at Croke Park stadium, 24 February 2007. Ireland won 43-13. The history of the 82,500-capacity arena that was, until France played the first rugby union international there two weeks earlier, an exclusive citadel for Ireland's traditional sports, is rich in the folklore of hurling and Gaelic football. It is also scarred by the events of November 19, 1920, the day when 14 Irish citizens were shot dead by British soldiers in the stadium in reprisal for the IRA's assassination of British intelligence officers earlier the same day. AFP PHOTO / JOHN D MCHUGH AFP

De Ierse rugbyers hebben Engeland tijdens het zeslandentoernooi een grote nederlaag toegebracht. De wereldkampioen ging in Dublin met 43-13 kansloos ten onder.

De confrontatie hield sportfans in Ierland en Engeland al weken bezig. Dat had ook met het stadion te maken waar zaterdag de wedstrijd plaatsvond. In Croke Park werden in 1920 veertien Ieren door Britse soldaten gedood, als vergelding voor een aanslag van de IRA.

Door die gevoelige historie waren grote veiligheidsmaatregelen genomen, maar op en langs het veld verliep alles probleemloos. Tijdens het Engelse volkslied bleef het ademloos stil in het stadion. In de aanloop had de politieke partij Sinn Fein het spelen van het volkslied op die plaats nog „beledigend voor de slachtoffers” genoemd. De Ieren wonnen voor 82.000 toeschouwers voor de vierde achtereenvolgende maal van de Engelsen, maar nooit viel de uitslag zo fors uit.

Een grote rol was weggelegd voor Ronan O’Gara die goed was voor 21 punten, dankzij vijf benutte penalty’s en drie conversies. Voor Engeland betekende de nederlaag in Croke Park, normaal het toneel van typisch Ierse sporten als hurling en Gaelic football, het eerste puntverlies tijdens het zeslandentoernooi. De Ieren konden hun zege beschouwen als revanche voor de pijnlijke nederlaag, twee weken geleden, in eigen huis tegen Frankrijk. Alleen de Fransen hebben nu hun eerste drie duels gewonnen. Zaterdag won Frankrijk in Parijs met 32-21 van Wales. Italië was met 37-17 in Edinburgh verrassend te sterk voor Schotland, de eerste uitzege voor de Italianen in het zeslandentoernooi.