Hip beschermd tegen een felle regenbui

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Wat regen betreft leeft de modewereld nog in ontkenning. Foto’s Maurice Boyer Boyer, Maurice

Voor een rubriek over de lente is het een weinig gezellig onderwerp, maar ook de komende maanden gaat het natuurlijk gewoon veel en hard regenen. Hoe bescherm je je op hippe wijze tegen een hoosbui?

Je zou denken dat in elk geval in Nederland menig creatieve geest zich al over regenkleding zou hebben gebogen, maar niets is minder waar. Kou, dat heeft kennelijk nog iets, maar wat de regen betreft leeft de modewereld in totale ontkenning.

De regenlaars promoveerde een paar jaar geleden wel opeens tot modieuze schoen. En hij kan nog steeds, bij vrouwen, mits hij wordt gecombineerd met jonge kleding, een jong kapsel en een zelfbewuste ‘ja, dit zijn kaplaarzen maar ik draag ze expres’-uitdrukking.

Maar de jas? V&D, C&A, Hema, Perry Sport – waar ik ook om een regenjas vraag, word ik doorverwezen naar hetzelfde oermodel: blauw, vierkant, met twee lichtgrijze klaar-over-strepen op de mouwen, eventueel met bijpassende, lompe broek. Op de website van de Fietsersbond beklaagt men zich niet zozeer over het model, als wel over het materiaal van de jas: waterdicht ja, maar je krijgt het er zo heet in, op de fiets. Ook waar.

Bij V&D heet dit klassieke duo tegenwoordig een rain suit (25 euro), en is metallic groen een tweede optie. Bij Perry Sport heet het gewoon een regenpak, en kost het twee keer zoveel. De Hema biedt een tweekleurenjack aan: licht- en donkerblauw, met het grijze streepje verticaal langs de mouwen. Ook 25 euro. Je krijgt er een meeneemzakje bij. De trommel met zelf gesmeerde boterhammen ontbreekt nog.

Bij H&M doet men aan vele soorten lentejassen, maar niet aan regen. De enige jassen waarvan ik vermoed dat ze waterdicht zijn, zijn ook de kleinste: korte, glimmende jacks, een knipoogje naar de Amerikaanse high school-jas.

Merken Esprit en Benetton houden het voor de lente bij zeer beschaafde, maar weinig verrassende trench coats in beige en donkerblauw.

Wat ik zoek is iets groots, iets kleurigs, iets dat beschermt zonder onzichtbaar te maken. Een cape als die gele van EuroDisney, waarin gezinnen die net een bezoek aan het park hebben doorstaan zich ook in de trein terug nog groepsgewijs plegen te hullen.

De oplossing vind ik op straat. Op de markt, maar ook bij de slimme jongens op Amsterdamse toeristen-knooppunten, zijn voor minder dan tien euro grote, plastic regencapes te koop, doorzichtig of in felgeel of gifgroen. Het is even een statement, maar je blijft tenminste droog.

    • Sandra Heerma van Voss