Hiddink-uitspraak, geen maan en de snor eraf

1 Na weken van formeren en het zoeken en vinden van – in de ogen van de coalitiepartijen – geschikte kandidaten voor de zevenentwintig plekken in het kabinet, debatteert de Tweede Kamer donderdag over de regeringsverklaring. Dit debat wordt gevoerd tussen de premier en de fractievoorzitters in de Kamer. Donderdag zullen Pieter van Geel (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) voor het eerst als fractievoorzitter in een groot debat optreden.

Voor het debat begint, worden 15 nieuwe Kamerleden geïnstalleerd. Ze nemen de plek in van de leden van CDA (7 in totaal), PvdA (6) en CU (2) die tot Kamerlid waren gekozen en nu zitting nemen in het kabinet. Komt Mei Li Vos dus toch nog in de Kamer.

2 Behalve het Kamerdebat is er deze week nog veel meer politiek: overal in het land wordt campagne gevoerd voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week woensdag 7 maart.

3 Morgen is de uitspraak in de zaak-Hiddink. Tegen de voetbaltrainer is tien maanden cel geëist wegens belastingfraude. Hij wordt ervan verdacht voor ruim 1,4 miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken. Hiddink is sinds 2002 ingeschreven als inwoner van België waar hij minder belasting hoeft te betalen. De officier van justitie stelde tijdens de rechtszaak begin deze maand dat Hiddink een bekentenis heeft afgelegd door te stellen dat hij nooit in de woning sliep. „Iemand die niet in een woning slaapt, er niet eet en er geen persoonlijke spullen heeft staan, woont er niet. Het gaat hier om een schijnvertoning”, aldus de officier. Hiddinks verdediging eiste vrijspraak, omdat het bewijs op onrechtmatige wijze verkregen zou zijn.

4 Zaterdagavond en -nacht vindt een totale maansverduistering plaats. De maan verdwijnt voor iets meer dan een uur in de schaduw van de aarde. De maansverduistering begint om half elf wanneer de linkerrand van de maan de aardschaduw binnenkomt. Vanaf kwart voor twaalf is de verduistering totaal, dit duurt tot één uur. Om 2.11 uur is de maan weer helemaal zichtbaar. In deze periode kleurt de maan rood.

Verder deze week, niet vergeten:

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima brengen vanaf morgen een staatsbezoek aan Turkije;

donderdag wordt de twintigste Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt aan het ‘beste jeugdboek’;

donderdag is het snorrenavond in café Panama in Amsterdam – de snorrenactie van Fight Cancer (het jongerenlabel van KWF Kankerbestrijding) en Caz! Radio wordt met het feest Shaved afgesloten;

zaterdag is in Amstelveen het Nederlands Fluit Festival;

zaterdagnacht is het Rotterdamse Museumnacht.

Samenstelling: Peter Leijten