Grote Israëlische legeroperatie in Nablus

Met vijf bataljons heeft het Israëlische leger sinds gisteren het oude centrum van Nablus afgesloten om zeven gezochte militanten van Fatah en Islamitische Jihad te arresteren en wapenopslagplaatsen op te ruimen. Ruim 50.000 inwoners van Nablus zijn onderworpen aan een 24-uurs uitgaansverbod.

Operatie ‘Hete Winter’, waarbij achttien Israëlische en Palestijnse gewonden zijn gevallen, ging gepaard met vuurgevechten en botsingen met stenen gooiende jongeren. Brigade-generaal Yair Golan zei de grootste militaire actie in meer dan een jaar tijd te hebben georganiseerd omdat Nablus „de terreur-hoofstad” van de bezette Westelijke Jordaanoever zou zijn. Sinds eind 2005 heeft het leger hier zeven wapenopslagplaatsen ontdekt. Volgens een woordvoerder worden er van hieruit wekelijks pogingen ondernomen om aanslagen in Israël te plegen. Sinds het begin van de operatie zijn in twee werkplaatsen materialen gevonden voor de productie van pijpbommen en daarnaast werd er een granaatwerper met raket aangetroffen. Drie van de zeven gezochte militanten werden gearresteerd.

„Deze agressie door de Israëlische bezettingsmacht bedreigt al onze pogingen om vrede te vinden, het is alsof de weg plotseling wordt afgesneden”, zei de Palestijnse president Abbas na terugkeer van bezoeken aan de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Chirac. Van Merkel kreeg hij te horen dat de nieuw te vormen Palestijnse eenheidsregering Israël moet erkennen en alle vormen van geweld moet afzweren. Merkel vindt net als president Bush en premier Olmert het Akkoord van Mekka, waarin gesproken wordt over het „respecteren” van Israëlisch-Palestijnse verdragen, onvoldoende.

Tijdens het bezoek van Abbas aan Parijs werd duidelijk dat het Kwartet (EU, VN, VS, Rusland) en de EU verdeelder zijn dan de schriftelijke slotverklaringen van verschillende bijeenkomsten van ministers van Buitenlandse Zaken doen lijken. Frankrijk, maar ook Rusland, Spanje en Italië vinden dat het Akkoord van Mekka, dat de basis vormt voor de pogingen van Fatah en Hamas om een regering te vormen, openingen biedt naar de normalisering van betrekkingen met de Palestijnse regering ook al erkent Hamas Israël niet rechtstreeks.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy is het niet noodzakelijk dat Hamas Israël erkent als de nieuw te vormen regering dat wel doet en president Abbas als leider van de PLO machtigt vredesonderhandelingen met Israël te voeren, zoals in het verleden is gebeurd. Israël (en de VS en een deel van de EU) vindt de PLO niet meer relevant, omdat Hamas geen deel uitmaakt van deze overkoepelende organisatie.