Google voor 50 dollar per maand

Het Amerikaanse internetbedrijf Google gaat de concurrentie aan met grote softwaremakers als Microsoft en IBM door softwarepakketten voor kantoorpersoneel te verkopen. Voor 50 euro (38 euro) per maand per gebruiker krijgen bedrijven dan een pakket met e-mail, een tekstverwerker, een spreadsheet (rekenprogramma) en een agenda.

Google is vooral bekend als zoekmachine en advertentieverkoper, maar heeft inmiddels ook een dozijn andere internetdiensten. Recentelijk is bijvoorbeeld gmail, de internetdienst van Google, voor iedereen toegankelijk geworden. Ook zijn eerder deze maand Google Docs en Spreadsheets vertaald in het Nederlands. Met die programma’s kunnen gebruikers online werken aan tekstdocumenten en rekenbladen en die delen met anderen.

In vergelijking met de gratis diensten van Google, biedt het bedrijfspakket onder meer een veel grotere opslagruimte voor e-mail: 10 gigabyte in plaats van ruim 2 gigabyte voor de gratis versie. Ook garandeert Google dat de diensten 99,9 procent van de tijd beschikbaar zullen zijn en dat er dag en nacht een helpdesk te bellen is. Google biedt de mogelijkheid om de mail te verbinden aan mobiele apparaten als de Blackberry.

„Dit is een grote stap voor ons, maar ik denk dat het een verantwoorde stap is”, zei topman Eric Schmidt van Google. „Ons product is zo goedkoop dat het bijna vanzelfsprekend is om het een keer uit te proberen.”

De afgelopen maanden hebben al 100.000 kleine bedrijven en universiteiten een testversie gebruikt, zegt Google. Ook twee van de grootste Amerikaanse bedrijven, Procter & Gamble en General Electric, hebben zich volgens Google al gemeld als klant. Google behaalde afgelopen jaar een omzet van 10,6 miljard dollar. (AP)