Fruitpulp in een flesje

Innocent maakt smoothies met niets dan fruit.

Anderen concentreren hun vruchtensappen eerst, waardoor je een heel andere smaak krijgt. ,,Minder puur”.

Innocent maakt smoothies van vooral biologische producten. Hun flesjes zijn voor 50 procent gemaakt van gerecycled plastic. Foto David Galjaard Galjaard, David

Het is een onmogelijk woord waar je heel gemakkelijk een niet-Engelse tong over breekt. Dan klinkt het als ‘smoesie’. Of als ‘zmoezie’. Maar de bedoeling is ‘smoothie’. ,,Doet u mij een lekkere cranberries en raspberries smoothie.” Komt bijna geen Nederlands meer aan te pas. Maar wel aan wat je zegt als je er een slokje van neemt. Want dan zeg je: ,,Mm, lekker.” Als je dat niet zegt ben je verkouden zodat je niets proeft. Of je houdt niet van fruit, maar dat is niet normaal.

De smoothies waar het hierover gaat zijn namelijk topsmoothies.

Misschien moeten we eerst een wedstrijd doen wie een beter woord weet voor smoezie. Een smoothie heet een smoothie als het een combinatie is van het sap van de vrucht en de vrucht zelf. Het is een drankje dat een beetje tussen sap en pulp inzit. En in het geval van de smoothies van innocent, waar we het hier over hebben, is dat ook meteen alles. Geen geconcentreerde fruitsappen, geen suiker, geen E-nummers, alleen maar fruit en pulp in een flesje. Dus dat fruit moet wel erg lekker zijn, vertelt Niels Paauw, op wiens visitekaartje staat dat hij ‘fruit cake’ is van innocent. In elk geval geen functie die bij veel bedrijven voorkomt. De fruit cake is met een auto vol smoothies aan komen rijden. Je zag hem van verre komen. De auto is namelijk verpakt in gras. Dat ziet er behoorlijk innocent uit natuurlijk, maar het blijft wel een auto.

Ja, zegt Niels, dat klopt. Maar we doen er alles aan om zowel wat betreft onze drankjes, als ons fruit, onze flesjes en onze bedrijfsvoering, zo verantwoord mogelijk te zijn.

Innocent is opgezet door drie Engelse jongens die graag een bad wilden maken waarin het water warm bleef. Dat lukte niet, althans niet letterlijk. Toen zijn ze smoothies gaan maken van héél lekker fruit. ,,Want,” zegt Niels, ,,als je er verder niets in doet is je smoothie zo lekker als je fruit is.” Dus zoekt innocent over de hele wereld naar het lekkerste fruit: Indiase mango’s die groeien op vulkanische grond, enorme passievruchten uit Costa Rica, aardbeien uit Polen die zo sappig zijn dat ze niet eens geschikt zijn voor de gewone verkoop. Ze proberen bij het inkopen de voorkeur te geven aan biologische productie, maar alleen bij even goede smaak. Ze steunen de Rain Forest Alliance voor het behoud van het regenwoud. Ze letten erop dat bedrijven waar ze hun fruit kopen behoorlijke arbeidsvoorwaarden hebben en dergelijke. Hun flesjes worden gemaakt van 50 procent gerecycled plastic, binnenkort komt er een nieuw flesje dat zelfs in de groene bak kan. Ze vervoeren hun fruit nooit per vliegtuig maar altijd per schip.

Dat is allemaal heel sympathiek en modern.

Maar het allerbelangrijkste blijft de smaak. Want wees eerlijk, je wilt als consument wát graag iets voor het milieu doen. Maar je hebt geen zin om voor het milieu vieze drankjes te drinken voor veel geld.

Om een objectief gevoel over de smaak van innocent te krijgen ook nog een paar van die fruitflesjes met je hele dagelijkse fruitbehoefte erin uit de supermarkt gekocht en ze blind met de innocent smoothies geproefd. Niet alleen, maar met andere, niet voorgelichte testpersonen. We waren unaniem. Die van innocent zijn gewoon veel lekkerder. De anderen doen er weliswaar ook geen suiker in, maar ze concentreren hun vruchtensappen eerst, waardoor je toch een veel zoetere en andere smaak krijgt. ,,Minder puur”, vonden we. ,,Puur” ja. ,,Natuurlijk.” Dat soort dingen ga je zeggen als je met een gerust hart onschuldige flesjes fruitsappulp drinkt die een onuitsprekelijke naam hebben Fruitsmoesjes. Fruitsnoesjes. Sapschatjes.

    • Marjoleine de Vos