En weer discussie over de arbitrage

AZ en Ajax speelden gisteren gelijk en verzuimden in het spoor te blijven van PSV.

De discussie over de arbitrage leidde de aandacht af van het spelpeil in het duel.

In een wedstrijd die met tal van aanvallend ingestelde voetballers reclame voor het voetbal had moeten worden, eisten niet de spelers maar scheidsrechter Jan Wegereef de hoofdrol op. Daardoor kon Ajax niet winnen van AZ (1-1). Wegereef stuurde Ajacied Edgar Davids in de eerste helft met twee gele kaarten van het veld en keurde een dubieus doelpunt van AZ goed. „Te triest voor woorden”, zei Henk ten Cate achteraf met ingehouden woede. „We hebben met 2-1 verloren van FC Wegereef.”

Kort voor de winterstop uitte de trainer van Ajax in een gesprek met journalisten al zijn onvrede over de arbitrage in Nederland. Hij constateerde dat verschillende scheidsrechters een aversie hebben tegen Ajax. „Wellicht door de arrogantie van Ajacieden in het verleden”, kon hij slechts gissen naar de oorzaken. Ten Cate verbaasde zich er verder over dat wedstrijden van Ajax heel vaak door jonge, onervaren scheidsrechters worden geleid. Dat ging gisteren niet op. Wegereef (45) was op het WK in 2002 de laatste Nederlandse arbiter die acteerde op een eindtoernooi.

Niettemin nam hij voortdurend warrige beslissingen. Wat de scheidsrechter bezielde om het gewraakte doelpunt van AZ goed te keuren, begreep niemand. Zelfs na het zien van de tv-beelden bleef de arbiter uit Hellevoetsluis ontkennen dat Demy de Zeeuw, kort voordat Maarten Martens de bal in het net tikte, met een gestrekt been in gleed op doelman Maarten Stekelenburg.

Volgens Wegereef maakte de uitgelopen sluitpost van Ajax zich „kwetsbaar” door zo roekeloos op de bal af te gaan. Wegereef kreeg bij het doelpunt ook geen signaal van zijn assistenten langs de lijn die tegenwoordig via een communicatiesysteem met de leidsman op het veld in verbinding staan. Hij gaf toe dat hij het incident zelf niet goed had gezien. „Maar ik zag er geen overtreding in. Stekelenburg liet de bal los, die was dus bespeelbaar. Hij lag op dat moment buiten zijn doelgebied, waarin hij bescherming geniet.” De doelman van Ajax had er achteraf nog letterlijk pijn van in zijn maag. „Ik kreeg daar een trap. Het voelde als een stomp”, aldus Stekelenburg.

Wegereef twijfelde evenmin aan de juistheid van zijn beslissing bij het wegsturen van Edgar Davids. Het was natuurlijk niet verstandig van Ten Cate om de ‘pitbull’, als linksback te posteren tegenover de snelle, technische rechtsbuiten Julien Jenner. Davids speelt altijd op de grens van het toelaatbare en incasseerde in zijn voetbalcarrière daardoor vele gele en rode kaarten. Maar de eerste sanctie van Wegereef leek gistermiddag wat zwaar bestraft. Toen Davids vervolgens een minuut voor rust de doorgebroken Moussa Dembélé neerlegde, kon Wegereef niets anders doen dan de kleine middenvelder naar de kleedkamer te sturen. Tot woede van Ten Cate. De trainer wees Wegereef er in de rust op dat Davids de eerste gele kaart te danken had aan een schwalbe van Jenner. „Ook al zou dat zo zijn, het blijft een gele kaart”, diende Wegereef hem van repliek.

De arbiter gaf wel toe dat hij er twee keer naast had gezeten bij een corner. Verder was Wegereef zich van geen kwaad bewust. Telkens als de arbitrage in de eredivisie op de proef wordt gesteld, nemen de dwalingen groteske vormen aan. De ‘jeugd’ krijgt de voorkeur bij de KNVB, maar blijkt nog niet klaar voor het grote werk. Terwijl een ervaren, goed presterende arbiter als Dick Jol wegens zijn kritische houding slecht ligt en afgelopen weekeinde zelfs helemaal niet in actie kwam. Trainer Louis van Gaal van AZ: „Ik heb al eens tegen Henk Kesler (directeur betaald voetbal, red.) gezegd: Scheidsrechters moet je ook beoordelen. Ja, in het openbaar. Betracht transparantie.”

De discussies over de arbitrage leidden de aandacht af van het spelpeil. Dat viel nogal tegen – ondanks de superaanvallende intenties van beide teams. AZ en Ajax zetten respectievelijk vijf en vier offensief ingestelde spelers in. Van Gaal hield Maarten Martens aanvankelijk weer op de bank omdat de AZ-speler in de Arena matig had gespeeld tegen Ajax. Maar de batterij aanvallers die Van Gaal wél liet spelen, zorgden voor te veel van hetzelfde. Zij misten de creatieve ingevingen van Martens, die uiteindelijk dus de gelijkmaker zou scoren nadat Kenneth Perez Ajax met tien man tegen zijn oude club op voorsprong had gebracht.

    • Erik Oudshoorn