Eindelijk een regie-Oscar voor Martin Scorsese

Bij de 79ste uitreiking van de Oscars, gisteravond in Los Angeles, versloeg Martin Scorseses snoeiharde gangsterdrama The Departed de gedoodverfde winnaar Babel van Alejandro González Iñárritu.

Cate Blanchett in Armani (Foto’s AFP, AP, Rtrs) Cate Blanchett, nominee for Best Supporting Actress for her work in "Notes on a Scandal," arrives at the 79th Academy Awards in Hollywood, California, 25 February 2007. AFP PHOTO Hector MATA AFP

AMSTERDAM, 26 FEBR. - „Willen jullie nog even de enveloppe nakijken’’, grapte Martin Scorsese toen zijn naam weer klonk. Scorsese, die zes keer eerder voor de regie-Oscar genomineerd werd, maar het met klassiekers als Raging Bull en Goodfellas toch altijd moest afleggen tegen anderen, kreeg gisteren zijn eerste Oscar als regisseur. Zijn gangsterfilm The Departed verzilverde gisteravond in Los Angeles vier van de vijf nominaties, waaronder die voor beste film, en was daarmee de grote winnaar van het 79-ste Oscargala.

De snoeiharde, bijna opera-achtige thriller The Departed won gisteravond in het Kodak Theater verder in de categorieën montage, bewerkt scenario – de film is een remake van Infernal Affairs van Hongkong regisseur Andy Lau. De vooraf als grootste rivaal ingeschatte Babel van Alejandro González Iñárritu kwam niet verder dan één Oscar uit zeven nominaties: voor beste muziek.

In aantallen uitgedrukt was Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno) van de Mexicaan Guillermo del Toro met drie Oscars de verrassende tweede. De fantastische vertelling over een meisje dat tijdens de Spaanse burgeroorlog kennismaakt met een wereld vol wonderwezens won onder meer voor art direction en camerawerk.

Drie films wonnen elk twee Oscars. De Oscar voor het beste originele scenario was voor Michael Arndt, voor Little Miss Sunshine. Voor zijn rol als ranzige, verslaafde opa in die film kreeg Alan Arkin de Oscar voor de beste bijrol. De beste vrouwelijke bijrol was die van Jennifer Hudson in Dreamgirls, de film die ook een Oscar voor de beste soundmix kreeg. An Inconvenient Truth, het bevlogen milieucollege van oud-vicepresident Al Gore, verfilmd door Davis Guggenheim, kreeg ook twee Oscars: voor beste documentaire en beste song, van Melissa Etheridge.

Het was tekenend voor de tamme presentatie van het Oscargala 2007 dat Al Gore de aardigste grapjes maakte – allemaal verwijzingen naar zijn misgelopen presidentschap en naar een eventuele nieuwe kandidatuur. Presentatrice Ellen Degeneres wandelde veel door de zaal, maar wist geen lachsalvo’s aan het publiek te ontlokken. Dat lukte Helen Mirren wel, die, zoals alom verwacht, werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als koningin Elizabeth in The Queen. Mirren liep naar de microfoon met een oorbel in de ene hand en een tasje in de andere en dankte de koningin: „Vijftig jaar lang heeft zij haar waardigheid, haar plichtsbesef en haar kapsel behouden.’’ Zo werd Mirren, in een laag uitgesneden Christian Lacroix-jurk, een van de oudste actrices die ooit deze Oscar won. Modecommentatoren die de aankomst op de rode loper bekeken, waren vol lof over Mirrens jurk: „Stunning.”

De ongeschreven dresscode bij de actrices leek gisteren strapless met veel (geleende) diamanten te zijn. Cate Blanchett was een van de uitzonderingen: zij droeg een kwikzilveren jurk van Armani die over één schouder sloot en die haar lichaam omgaf als de huid van een zeemeermin.

Beste acteur was, al evenmin verrassend, Forest Whitaker die zichzelf voor The Last King of Scotland transformeerde tot de voormalige dictator van Oeganda, Idi Amin. Hij sprak een diep doorvoeld dankwoord uitover de band tussen acteurs en publiek.

De Duitser Florian Henckel von Donnersmarck won de Oscar voor beste buitenlandse film met Das Leben der Anderen.

    • Bas Blokker